Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Ruskou sdruženářskou reprezentaci povede Šablatura

Praha/Moskva - Český kouč Luděk Šabltura, který letos skončil u české reprezentace v severské kombinaci, bude příští čtyři roky až do olympijských her v Pchjongčchangu připravovat ruské sdruženáře. Šablatura vyhrál konkurz v konkurenci dvanácti trenérů a už byl v Soči na prvním přípravném kempu, kde byl představen závodníkům.

Je nám líto, video expirovalo.
Český kouč Šablatura bude trénovat ruské sdruženáře

Šablatura vedl českou reprezentaci v letech 19902002 a potom znovu od roku 2007 až do konce této sezony. Olympijské hry v Soči se však českým závodníkům nevydařily a Šablaturu vystřídal u týmu Ladislav Rygl mladší, bývalý úspěšný závodník. Šablatura chtěl pracovat jako manažer českého týmu, ale s vedením lyžařského svazu se nedohodl.

Díky známosti s dosavadním koučem ruské reprezentace Dmitrijem Dubrovským, který se stal šéfem národní federace severské kombinace, věděl o připravovaném konkurzu. "Tak jsem si to našel na internetu, udělal koncepci a přihlásil jsem se," řekl Šablatura. "Už jsem tam byl, takže je to domluvené," uvedl kouč. Dostane smlouvu buď na čtyři roky, nebo na dva roky s dvouletou opcí.

"Vybrali jsme si ho, protože tam není jazyková bariéra, mentalita Čechů je nám blízká a vždy přijede na kempy do Ruska," řekl ruským médiím Dubrovskij. "Také se často s ruskými závodníky i trenérským týmem vídal a zná prostředí," doplnil.

Pro Šablaturu to je výzva. "Jsou tam všechno mladí závodníci, kteří skončili v juniorském týmu a já bych jim rád pomohl," řekl. Za cíl si dal dostat ruské sdruženáře alespoň do světového poháru, kde v uplynulé sezoně skončil jako jediný Rus na 71. místě Ivan Panin.

Do Ruska se kouč stěhovat nebude. Odjede tam vždy na třítýdenní soustředění a vrátí se domů. V létě bude s týmem pobývat v Evropě kvůli Grand Prix. "Měli bychom využívat moderní tréninková zařízení včetně toho v Soči," uvedl.

Šablaturovými největšími úspěchy bylo páté místo Pavla Churavého na OH 2010 ve Vancouveru či jeho osmá pozice na MS 2009 v Liberci. Podílel se i na sedmém místě Tomáše Slavíka na MS 2011 v Oslu i na dobrých výsledcích Miroslava Dvořáka v posledních sezonách světového poháru.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články