Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Čeští curleři stále drží naději na play-off, rozhodnou poslední dva duely

Peking – Čeští curleři si připsali jednu výhru a jednu porážku. Časně ráno v Pekingu nejdříve nestačili ve vyrovnaném zápasu na Japonce 5:7, poté zvládli duel s Německem, které porazili 8:4. Stále tak neztratili šanci na účast v boji o medaile. K tomu musejí Češi ve čtvrtek porazit zatím jedenácté Dánsko i poslední Rusko a doufat, že jim pomohou soupeři.

Český curler Martin Snítil
zdroj: ČTK/AP

"Nemáme to přesně spočítané, ale za určitých okolností se můžeme dostat do tie-breaků o play-off. Není to bohužel jen v našich rukách, ale každopádně musíme vyhrát oba poslední zápasy," napsal Snítil. "I kdyby nevyšlo play-off, jde nám o celkové umístění," dodal. Reprezentanti chtějí vylepšit osmé místo, které je nejlepším českým výsledkem na MS.

Češi zatím čtyřikrát vyhráli a pětkrát prohráli a mají šanci si bilanci vylepšit na 6:5. Aby měli šanci postoupit do play-off, musejí Kanada nebo Švýcarsko, které mají poměr výher a porážek 6:3 a dělí se o třetí místo, prohrát oba poslední zápasy. Rovněž bude záležet na výsledcích Číny a Švédska (nyní mají bilanci 5:4).

Dramatický duel s Japonskem ztratili Češi až v závěru

Čeští curleři prohrávali s Japonskem v polovině zápasu 1:4, v šestém a sedmém endu však byli úspěšnější a na soupeře se dotáhli na rozdíl jednoho bodu. Skip Jiří Snítil pak posledním kamenem devátého endu uhrál pro svůj tým dva kameny a stav zápasu srovnal. Obrat však české reprezentaci nevyšel, Japonci nakonec dokázali bodovat v závěrečném endu dvojkou. "Udělali pár chyb až v závěru, jinak nás celý zápas tlačili. Hrají tu výborně," uvedl Snítil.

Chuť si Češi spravili v dalším zápase proti Německu, tedy soupeři, kterému podlehli v klíčovém klání o postup na olympijské hry v Soči. Snítilův tým začal excelentně, když získal hned v prvním endu tři body. Němci sice odpověděli dvojkou, ale po většinu zápasu tahali za kratší konec. O výhře rozhodl český skip už v devátém endu, kdy proti německé výhodě posledního kamene uhrál jedničku.

Utkání se vyznačovalo velkým množstvím chyb. "Už jsme byli hodně unavení, ale Němci naštěstí také chybovali." Curleři odehráli za dvacet hodin tři zápasy. V úterý večer porazili Skotsko a dnes hráli ráno s Japonci a pak hned s Němci. "Teď si hlavně potřebujeme odpočinout a zvládnout poslední dva zápasy," uvedl Snítil.

Výsledky MS v curlingu mužů

Japonsko - ČR 7:5, ČR - Německo 8:4, Kanada - Švýcarsko 8:4, Čína - Dánsko 6:4, Norsko - Skotsko 6:4, Švýcarsko - Švédsko 8:6, Skotsko - Rusko 7:5, Čína - USA 8:4, Japonsko - Německo 8:7, USA - Dánsko 6:5, Švédsko - Kanada 6:2, Norsko - Rusko 11:2.

Průběžné pořadí po 9 zápasech: 1. Norsko 8 výher, 2. Japonsko 7, 3. Kanada, Švýcarsko 6, 5. Čína, Švédsko 5, 7. Německo, ČR 4, 9. Skotsko, USA 3, 11. Dánsko 2, 12. Rusko 1.

Zdroj
ČTK, wmcc2014.curlingevents.com, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články