Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

První zlato mají Němci, krátký program žen ovládla Asadaová

Saitama (Japonsko) – Soutěž sportovních dvojic při absenci suverénní dvojice Volosožarová - Traňkov ovládl německý pár Savchenková - Szolkowy. Do mistrovství světa v krasobruslení vstoupily krátkým programem i ženy. Svou jízdu už má za sebou Eliška Březinová, která postoupila do volných jízd ze 24. místa, favoritkami na zlato jsou Italka Carolina Kostnerová, evropská šampionka Julia Lipnická z Ruska a domácí Mao Asadaová. Ta rovněž první část ženské soutěže ovládla ve světovém rekordu.

Mao Asadaová
zdroj: AP autor: Koji Sasahara

První sada medailí byla v Japonsku rozdělena v soutěži sportovních dvojic. Zlato získali favorizovaní němečtí krasobruslaři Aljona Savchenková, Robin Szolkowy, kteří tak zakončili kariéru ziskem pátého světového titulu. Na šampionátu v japonské Saitamě po krátkém programu vyhráli i volné jízdy a v celkovém součtu porazili o téměř devět bodů Rusy Xenii Stolbovovou a Fjodora Klimova. Bronzovou medaili obhájili Kanaďané Meagan Duhamelová a Eric Radford.

Savchenková se Szolkowým dokonale využili absence olympijských šampionů i loňských mistrů světa Taťjany Volosožarové a Maxima Traňkova z Ruska a spravili si chuť po bronzovém olympijském zklamání. Na Louskáčka Petra Iljiče Čajkovského se ve výborné volné jízdě dopustili jen jediné vážnější chyby, když partner místo plánovaného dvojitého axelu skočil pouze jednoduchý. Na rozdíl od olympijské soutěže neriskovali a v závěrečných sekundách místo odhozeného axelu zařadili salchow.

Stejným prvkem zakončili svou volnou jízdu Stolbovová s Klimovem, pro které to byl debut na mistrovství světa. O něco zaostali za svými dokonalými výkony z předchozích závodů, Stolbovová při odhozeném flipu dopadla na obě nohy a navíc se rukou dotkla ledu. Stačilo jim to však k posunu ze třetího místa po krátkém programu na stříbrnou pozici, čímž zkompletovali sbírku medailí této hodnoty z letošních vrcholných akcí. Druzí byli na lednovém mistrovství Evropy i na únorové olympiádě v Soči.

Druhou pozici z úvodní části soutěže neudrželi Duhamelová s Radfordem. Zámořští krasobruslaři sice znovu skočili sólový trojitý lutz, ale pak partnerka upadla při pokusu o trojitý salchow. Sice si ve volné jízdě i v celkovém součtu vylepšili osobní rekord, ale na vylepšení třetí příčky z loňského MS to nestačilo.

Ve volné jízdě je předčili i jejich kanadští krajané Kirsten Mooreová-Towersová a Dylan Moscovitch, kteří se díky tomu posunuli ze šestého místa na čtvrté.

Program vysílání MS v krasobruslení najdete zde (//sport/zimni-sporty/krasobrusleni/267413-krasobruslari-opet-v-pohotovosti-zacina-ms-verner-se-louci/#programKrasobrusleni).

Krátký program žen ovládla Asadaová, Březinová postoupila do volných jízd

Japonka Mia Asadaová zvítězila v krátkém programu žen s rekordním skóre 78,66 bodu. Na druhém místě skončila japonská krasobruslařka Carolina Kostnerová, která má jen o bod a 42 setin méně, třetí je po krátkém programu mistryně Evropy, Ruska Julia Lipnická. Na šampionát do Japonska nepřijely překvapivá olympijská šampionka Adelina Sotnikovová ani obhájkyně světového titulu Kim Ju-na, která po zisku olympijského stříbra ukončila kariéru.

Březinová po vydařené kombinaci trojitého lutze s dvojitým toeloopem sice byla nejistá při výjezdech z rittbergeru i dvojitého axelu, ale nakonec napodobila úspěch Elizavety Ukolové z olympijských her a postoupila do volných jízd. Před slovenskou reprezentantkou Nicole Rajičovou čtyřiadvacátou pozici uhájila o pouhou desetinu bodu. Poslední českou krasobruslařkou ve volných jízdách na MS byla v roce 1998 Lenka Kulovaná.

Je nám líto, video expirovalo.
Krátký program Elišky Březinové

Dvojnásobná mistryně světa Asadaová si zatím před domácím publikem dokonale spravuje chuť po olympijském zklamání, kde v krátkém programu selhala a ve volné jízdě se už nedokázala posunout výše než na šestou pozici. Tentokrát skočila naprosto čistě trojitý axel, a když nezaváhala ani v ostatních prvcích, bylo z toho nové historické maximum. Dosavadní světový rekord Korejky Kim Ju-na z olympiády ve Vancouveru vylepšila o 16 setin bodu.

Osobní maxima si vylepšily i další favoritky. Bronzová olympijská medailistka Kostnerová si v 27 letech posunula osobní rekord o více než tři body až na 77,24 a udržela se ve hře o zlato. Evropská šampionka Lipnická za bezchybný krátký program dostala 74,54 bodu a na vedoucí Japonku ztrácí 4,12 bodu.

Mistrovství světa v krasobruslení v japonské Saitamě:

Sportovní dvojice - konečné pořadí: 1. Savchenková, Szolkowy (Něm.) 224,88, 2. Stolbovová, Klimov (Rus.) 215,92, 3. Duhamelová, Radford 210,84, 4. Mooreová-Towersová, Moscovitch (všichni Kan.) 205,52, 5. Pcheng Čcheng, Čang Chao 194,83, 6. Suej Wen-ťing, Cha Cchung (všichni Čína) 192,10.

Ženy - po krátkém programu: 1. Asadaová (Jap.) 78,66, 2. Kostnerová (It.) 77,24, 3. Lipnická (Rus.) 74,54, 4. Suzukiová (Jap.) 71,02, 5. Goldová (USA) 70,31, 6. Pogorilá (Rus.) 66,26, ...24. Březinová (ČR) 49,34. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články