Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Řezáč vybojoval ve Vasově běhu páté místo, vítězství slaví Dahl

Mora – Jubilejní 90. ročník Vasova běhu ovládli reprezentanti Norska, kteří podruhé v řadě vypálili rybník domácím Švédům. Z vítězství se díky skvělému závěru raduje John Kristian Dahl, za nímž skončil jeho týmový kolega Johan Kjölstad. Třetí skončil domácí Jörgen Brink. Stanislav Řezáč doběhl se ztrátou 17 sekund pátý. Lukáš Bauer byl devětašedesátý.

John Kristian Dahl
zdroj: ČTK/AP autor: ARNO BALZARINI

"Do pěti je to výborný, protože konkurence je tady nejlepší. Je to jako páté místo Lukáše (Bauera) na olympiádě, je na to potřeba hodně dřít. Je to tvrdý, dlouhý a těžký závod," řekl Řezáč. "Dal jsem tomu maximum. Hodně mi pomohl tým s občerstvením, bylo na trati hodně míst a v závěru jsem díky tomu cítil dost energie," řekl člen norského seskupení Centric, ze kterého byl v cíli nejlepší.

Po startu v Sälenu se Bauer pohyboval v čele závodu a ještě zhruba v polovině při prémii na Evertsbergu byl pátý. Pak se ale druhý muž loňské Jizerské padesátky rychle propadl do sedmé desítky pořadí.

Vedoucí trio nezachytil

Řezáč se udržel ve vedoucí skupině, z které se asi deset kilometrů před cílem oddělil Nor Audun Laugaland a vypracoval si solidní náskok více než půl minuty. V závěrečných stovkách metrů však neodolal nástupu svých krajanů a nakonec se umístil těsně pod stupni vítězů, když ho předstihl i Švéd Jörgen Brink, trojnásobný vítěz závodu.

Řezáč se k Dahlovi, Kjölstadovi a Brinkovi nestihl přidat. "Byl jsem trošku zablokován, a než jsem se z toho dostal, tak ti tři lidi ujeli," řekl Řezáč. Vyhrál alespoň finiš skupiny. "To mě hodně potěšilo," řekl čtyřicetiletý laufař již cestou do norského Lillehammeru, kde se bude připravovat na další slavný závod Birkebeiner (15. března).

Finiš patřil norské dvojici, která sbírala ve světovém poháru úspěchy ve sprintu. Dahl vyhrál o tři sekundy a navázal na loňské vítězství krajana Jörgena Auklanda.

Řezáčovi podruhé za sebou unikly stupně vítězů, na kterých předtím nechyběl čtyři roky v řadě. Čtyřicetiletý specialista na dálkové běhy byl v letech 2009, 2010 a 2012 třetí, v roce 2011 doběhl na druhém místě.

Vasův běh absolvoval Řezáč poprvé již v roce 1997 a letos běžel pošestnácté v kariéře. Na otázku, kolikrát ještě poběží, odvětil, že už asi ne. "Už mě to nebaví," řekl trochu vážně a trochu v nadsázce. S největší pravděpodobností ale do Mory ještě někdy dorazí.

Závod žen vyhrála Norka Laila Kveliová, česká lyžařka Adéla Boudíková skončila na 16. příčce. Vasova běhu se letos zúčastnilo 15 800 lyžařů včetně více než 300 Čechů.

Vasův běh, závod v dálkovém lyžování (90 km klasicky):

Muži: 1. Dahl 4:14:33, 2. Kjölstad (oba Nor.) -3, 3. Brink (Švéd.) -5, 4. Laugaland (Nor.) -9, 5. Řezáč (ČR), 6. Nygaard (Nor.) oba -17, ...69. Bauer -4:17, 103. Šlechta -9:05, 111. Ročárek (všichni ČR) -10:59.

Ženy: 1. Kveliová (Nor.) 4:31:57, 2. Johanssonová-Norgrenová (Švéd.) -1:09, 3. Ročevová (Rus.) -1:31, 4. Löfströmová -1:51, 5. Nyströmová (obě Švéd.) -5:25, 6. Bonerová (Švýc.) -8:52, ...16. Boudíková -19:50, 27. Zelenková (obě ČR) -40:11.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články