Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Moravec byl v hromadném závodě pátý, dominoval Fourcade

Oberhof – Start mu vůbec nevyšel, když na první střelbě dvakrát minul. Poté však byl již stoprocentní a díky dobrému běžeckému výkonu si český biatlonista Ondřej Moravec v závodě s hromadným startem v Oberhofu doběhl pro výborné páté místo. Vítězství slavil Francouz Martin Fourcade, který si tak pojistil vedení ve světovém poháru.

Druhý český reprezentant na startu Michal Šlesingr nenavázal na páté místo ze sobotní stíhačky a dojel na 19. příčce.

Moravec nezačal závod vůbec dobře a po první střelbě, v níž dvakrát minul, se propadl až na poslední, 29. místo. "Myslím, že první ránu ještě ani nechtěl vystřelit, byla hodně daleko od terče. To byla opravdu zbytečná chyba," řekl po závodě trenér mužů Ondřej Rybář.

Sám Moravec Rybářovu domněnku potvrdil. "Škrtnul jsem si prstem nechtěně o spoušť. Koncentrace na úvodní střelbu nebyla taková, jaká měla být," přiznal závodník. To je v pytli, řekl si prý. "Když jsem se otočil a viděl jsem, že za mnou už nikdo není...," uvedl.

Pak už ale mířil přesně a postupně se propracovával do špičky. Po třetí střelbě se posunul na sedmé místo a po poslední položce vestoje vybíhal do závěrečného okruhu jako čtvrtý. "Když jsem přijel na další položku, čelo závodu ještě stále bylo na střelnici. To mě uklidnilo, už jsem nepanikařil a dobře se zkoncentroval," uvedl Moravec.

Útok na stupně vítězů se mu ale nepodařil a nakonec se před něho dostal ještě Nor Tarjei Bö, který se posunul na třetí místo. Za vítězným Fourcadem zaostal Moravec o 26,2 sekundy, od třetího Nora ho dělilo 7,2 sekundy. "V posledním kole mi už chyběla forma z předchozích dnů. Když nastoupil Bö, už jsem neměl fyzické ani morální síly," přiznal. Zatímco v pátek a v sobotu byly jeho oporou lyže, tentokrát tomu bylo naopak. "Tam, kde jsem si v sobotu odpočal ve vajíčku, dnes odpočívali jiní a já jsem už musel tvrdě pracovat. V závěru mi pak ty síly scházely," naznačil, že mu lyže na špinavém a mokrém sněhu nejely, navíc se na kamenech zničily.

Kouč ho ale pochválil. "Ondra ukázal, že je vyzrálým závodníkem. Jel i střílel hlavou," řekl Rybář. "Za to, jak si počínal v další fázi závodu, si zaslouží velkou pochvalu. Ukázal, že střílet umí," ocenil trenér Moravce.

To Šlesingr do závodu vstoupil výborně a po první střelbě byl dokonce třetí. Avšak na dalších střeleckých položkých vždy jednou zaváhal. Ke konci závodu na něm byla již znát velká únava a propadl se až na konec druhé desítky.

Závody SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Muži - závod s hromadným startem na 15 km:

1. M. Fourcade (Fr.) 37:39,4 min. (1 tr. okruh), 2. Volkov (Rus.) -5,2 (0), 3. T. Bö (Nor.) -19,0 (2), 4. Birnbacher (Něm.) -21,6 (2), 5. Moravec (ČR) -26,2 (2), 6. Landertinger (Rak.) -28,9 (1), 7. Hofer (It.) -29,6 (0), 8. Loginov (Rus.) -30,5 (3), 9. Burke (USA) -31,3 (2), 10. Malyško (Rus.) -31,7 (4), ...19. Šlesingr (ČR) -1:31,7 (3).

Průběžné pořadí SP (po 9 z 22 závodů): 1. M. Fourcade 462, 2. Svendsen 293, 3. J. Bö 258, 4. Björndalen (všichni Nor.) 255, 5. Šipulin 243, 6. Usťjugov (oba Rus.) 224, ...10. Moravec 202, 35. Šlesingr 91, 51. Soukup 38, 63. Krčmář 17, 79. Krupčík (všichni ČR) 5.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články