Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Čeští curleři třikrát zvítězili a dál živí olympijské naděje

Victoria (Kanada) - Čeští curleři si na mistrovství světa v Kanadě připsali další tři vítězství nad týmy USA, Finska a Japonska a mají blízko k postupu mezi nejlepší čtyři týmy. V nočním posledním zápase základní části turnaje je čeká Švýcarsko, které loni na mistrovství světa i Evropy dvakrát porazili. Stále tak mají šanci kvalifikovat se na olympijské hry v Soči.

Český skip Jiří Snítil
zdroj: Isifa/Canadian Press

Český tým se skipem Jiřím Snítilem loni na evropském šampionátu ve Švédsku vybojoval premiérové bronzové medaile a na další historický úspěch útočí v kanadské Victorii. Ve středu zdolal Američany 9:8 a Finy 9:6. Ve čtvrtek si díky skvělému finiši poradil s Japonci a výhrou 10:5 jim oplatil porážku z roku 2009. "Cítíme se určitě líp než loni," řekl Snítil, jenž před rokem v Basileji ve světové konkurenci obsadil s reprezentačními kolegy poslední místo s bilancí dvou vítězství a devíti porážek.

Nyní mají curleři po devíti kolech na kontě pět výher a čtyři porážky. Mimo jiné zaskočili kanadské obhájce titulu i bronzové Nory. Postup mezi čtyři nejlepší týmy by byl pro ně historickým úspěchem, dosud nejlepším výsledkem bylo osmé místo v roce 2011.

Ani čtvrtá příčka však ještě českému týmu nemusí zajistit účast na olympijských hrách. Tam z Victorie postoupí sedm týmů, přičemž rozhodující je součet bodů za umístění na dvou posledních šampionátech. Na tom minulém si Češi za poslední místo připsali jen bod, a tak by teď ani devět bodů za čtvrté místo nemuselo stačit. Jistý postup už mají Kanada, Velká Británie díky Skotsku a Rusko jako hostitelská země.

"Zůstáváme v klidu. V podobné situaci jsme byli už na Evropě, tak jsme na to trochu zvyklí. Doufejme, že se nebudeme ohlížet okolo a soustředíme se jen na svou vlastní hru," řekl Snítil po středečním programu.

Pokud by se Češi mezi elitní sedmičku nevešli, budou mít ještě jednu šanci v prosincové dodatečné kvalifikaci, kde se bude bojovat o dvě poslední místa. V ní budou hrát i české reprezentantky. Curling je olympijským sportem od roku 1998, český tým však na hrách ještě nikdy nestartoval.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články