Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Snowboardová paráda ve Svatém Petru bude i bojem o body do Soči

Praha - Získat potřebné body do žebříčku FIS a přiblížit se účasti na olympijských hrách v Soči chtějí snowboardisté v domácím závodu Světového poháru ve slopestylu. V pátek a v sobotu bude ve Špindlerově Mlýně hostit elitu včetně české hvězdy Šárky Pančochové nová trať ve Svatém Petru. Akce nazvaná Quiksilver Snowjam 2013 probíhá od úterý, kdy začnou na trati oficiální tréninky. Závod zahájí páteční kvalifikace, ze které vzejdou postupující do sobotního semifinále a finále. Přímý přenos odvysílá ČT sport a náš web.

Šárka Pančochová
zdroj: Isifa

"Přijede skvělá konkurence, kamarádi z celého světa a určitě si závod užijeme," uvedla Pančochová. Fanoušci mají vstup zdarma na závod i na následující exhibici v disciplíně Big Air a večerní koncert. Závod má dotaci 1,1 milionu korun, celkový rozpočet činí šest milionů.

S Pančochovou, letošní vítězkou série World Snowboard Tour a druhou z prestižních X-Games v této disciplíně, se z domácích jezdců objeví třeba Martin Mikyska, Jan Nečas, Dušan Kříž, Petr Horák nebo Kateřina Vojáčková.

Je nám líto, video expirovalo.
Do Špindlu přijede i Šárka Pančochová

"Spoléháme na Špindl, že využijeme znalosti trati a domácího prostředí a uděláme dobrý výsledek a připíšeme si body do olympijské kvalifikace," řekl Nečas. "Ve slopestylu si na olympiádu věřím. Super by bylo zajet dobře ve Špindlu, že bych to pak nemusela hrotit. Z toho bych byla nadšená," uvedla Pančochová.

Snowboardistům se do olympijského žebříčku FIS započítávají body od začátku letošní sezony, která odstartovala loni v červenci, do 19. ledna 2014. Z redukovaného pořadí (maximálně čtyři na stát) se do Soči dostane ve slopestylu 24 žen a třicítka mužů.

V letošní sezoně se zatím uskutečnil ve slopestylu jediný závod světového poháru a v Copper Mountain skončila Pančochová šestá. Na mistrovství světa ve Stonehamu dojela čtrnáctá. "Svěťáky jsou hodně vyhrocené, zatímco World Snowboard Tour je prestižnější, je tam víc koncertů a je to víc v klidu," řekla Pančochová.

Do Krkonoš se sjede 210 závodníků, mezi kterými nebudou chybět velká jména. Dorazí Jamie Andersonová z USA, která letos porazila Pančochovou na X-Games. Mezi muži se objeví Brit Billy Morgan, který jako první skočil trojnásobné salto zvané "rodeo", nebo trojnásobný vítěz X-Games Torstein Horgmo z Norska. "Čeká nás fantastický závod," řekl Martin Černík, český kouč a organizátor akce.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články