Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Erbanová v sezoně sbírala zkušenosti, Sáblíkovou trápilo zdraví

Heerenveen (Nizozemsko) - Zatímco pro českou olympijskou vítězku v rychlobruslení Martinu Sáblíkovou byla končící sezona z velké části bojem se zdravotními problémy, její parťačka Karolína Erbanová v závodech světového poháru především sbírala zkušenosti. Obě letos v seriálu uspěly. Sáblíková i přes dlouhodobé potíže se zády posedmé ovládla hodnocení dlouhých tratí, Erbanová byla celkově třetí v disciplíně 1 000 metrů.

"Prvním rokem jezdím všechny pětistovky a všechny kilometry," řekla dvacetiletá Erbanová po závěrečném závodě na 1 000 metrů v nizozemském Heerenveenu. "Ke konci sezony jsem jela několikrát po pádu. A to je také něco, na co si člověk musí zvyknout. Celá tahle sezona byla o zkušenosti."

Vrchol zažila v prosinci v čínském Charpinu, kde poprvé v kariéře vyhrála v SP. Její výkony v poslední době ale negativně ovlivnilo další cestování a přesuny mezi kontinenty.

Karolína Erbanová:

"Měla jsem hodně špatnou cestu z Ameriky, trvala tři dny. Trvalo mi dlouho, než jsem to překonala. Na závodech v Erfurtu začátkem března to ještě nebylo ono, to bylo vidět na výsledcích. Ale když jsem přijela sem do Heerenveenu, tak už to bylo dobrý."

"Nemohla se z toho vymotat celý tři neděle," vyprávěl trenér Petr Novák. "Ale když jsme přijeli sem, viděl jsem, že je to ta Karolína, jaká byla před měsícem. Neudělat v pátek chybu na 500 metrů, mohla skončit mnohem lépe," komentoval Novák uklouznutí Erbanové v pátečním závodě a následné 14. místo. "A v sobotu podala opět výkon, kdy mohu říci, že je to ta Kája, jakou jsem znal," dodal.

Erbanová si ale uvědomuje, že i díky cestování a nabitému programu se v první plnohodnotné sezoně v SP dostala na stupně vítězů. "Kdybych nejela do Číny a Asie, tak bych nemohla bojovat o takovéhle celkové umístění," řekla Erbanová, která v Číně vyhrála i díky absenci řady elitních závodnic.

Sáblíková v sobotu sice skončila na 3 000 metrů až šestá, ale sedmý triumf v SP si ujít nenechala. "Spíš ale bylo těžší vyhrát letos než poprvé, konkurence se strašně vyrovnává, jezdí výborný závody," myslí si olympijská vítězka.

"Navíc letos to s těmi problémy bylo hodně těžké," poukázala na svůj zdravotní stav. "Nedá se s tím nic dělat. Člověk musí jen čekat a čekat," uvedla Sáblíková, která kvůli potížím se zády zrušila například v únoru účast na mistrovství světa ve víceboji v Hamaru.

V Heerenveenu ji ale záda nelimitovala, proto jí před mistrovstvím světa v Soči dělá starosti velký odstup za vítěznou Nizozemkou Ireene Wüstovou. "Šestý místo a ten obrovskej odstup mě hodně zaskočily. Uvidíme, co bude příštích čtrnáct dní," pozastavila se nad téměř devítisekundovým mankem, které měla v cíli na vítězku.

"Nevím, jakou úlohu sehrálo, že dva měsíce Martina nemohla trénovat sílu. Musíme hlavně zachovat klid," řekl Novák.

Erbanové Novák věří, že by mohla v Soči bojovat o medaili. "Všichni do toho půjdou naplno. Je to poslední závod, tak je potřeba všechno odevzdat," prohlásila Erbanová.

Na příští sezonu ještě nemyslí, ale chce se v ní zaměřit hlavně na techniku. "Jsou tam pořád technický chyby a ty rozhodují, protože jde o setinky a desetinky. Platí to obzvlášť o sprintu, to je něco jiného než dlouhá trať. Na technice může každý bruslař pořád pracovat. Tam je vždy co napravovat," dodala Karolína Erbanová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články