Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Ligety má třetí zlato, v obřím slalomu neměl konkurenci

Schladming - Americký lyžař Ted Ligety si v obřím slalomu dojel pro třetí zlatou medaili na mistrovství světa v rakouském Schladmingu. Úspěšný obhájce titulu předchozí vítězství získal v super-G a superkombinaci. Druhý skončil domácí Marcel Hirscher před Italem Manfredem Mölggem. Čeští reprezentanti nestartovali, jedenáctý muž kombinace Ondřej Bank si při pádu ve čtvrtečním tréninku poranil koleno a ukončil sezonu, Martin Vráblík onemocněl.

Ted Ligety se raduje z vítězství
zdroj: AP autor: Matthias Schrader

Ligety byl jasným favoritem závodu. Z pěti obřích slalomů v této sezoně světového poháru čtyři vyhrál a jednou byl třetí. Už po prvním kole měl více než vteřinu k dobru a odpoledne opět předvedl bravurní jízdu brankami s náklonem na nových lyžích, který žádný jiný sjezdař neumí.

"Když dojel Marcel (Hirscher) do cíle, všichni nahoře bláznili jak pominutí. Věděl jsem, že je první. Udělal jsem pár chybek, ale měl jsem sekundu a tři desetiny náskok a s tím jsem si je mohl dovolit," řekl osmadvacetiletý Američan po zisku celkově čtvrtého zlata na MS v kariéře.

Hirscher vystoupil na pódium podruhé po předchozím triumfu s týmem. Druhé místo po prvním kole neudržel norský všeuměl a šampion ze sjezdu Nor Aksel Lund Svindal a klesl až za medailisty. Díky Ligetymu tým Spojených států znovu vládne pořadí zemí před Francií, Slovinskem a domácím Rakouskem.

Ted Ligety: "Vypadalo to možná jednoduše, ale to rozhodně nebylo. Musel jsem bojovat od startu až do cíle. A také jsem to od startu až do cíle neměl úplně pod kontrolou. Trať byla těžká, byl to boj, trápil jsem se."

Hirscher stále čeká na individuální zlato na MS. "Spal jsem tak všehovšudy pět hodin a potřeboval jsem velkou péči fyzioterapeutů, aby mi dali dohromady krk a záda, ale stejně jsem to trochu cítil," uvedl Rakušan. "Takže za stříbro jsem samozřejmě moc rád, je to super výsledek. Hodně mi pomohli lidi, dneska to byl největší zážitek v mé kariéře," řekl k více než dvacetitisícovému davu fanoušků.

Bank po pádu v tréninku ukončil předčasně sezonu. Koleno má sice jen pohmožděné, ale po předchozích zdravotních potížích už v této zimě závodit nebude. Vráblík onemocněl krátce po kombinaci, v níž byl patnáctý a zaznamenal životní úspěch. Důvodem byla skutečnost, že ho sjezd, který normálně nejezdí a netrénuje, velmi vyčerpal. "To se mi stane vždycky, protože to je pro mě masakr," prohlásil Vráblík, který ještě nastoupil do čtvrteční kvalifikace a do závodu postoupil. Dostal ale vysoké horečky. "Sotva jsem to sjel, akorát bych si ublížil," prohlásil.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články