Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

V Liberci začíná lyžařský šampionát, který má objevit nové hvězdy

Liberec - Nové hvězdy klasického lyžování má objevit mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let, které se celý tento týden bude konat v Liberci. Rozděleno bude jednadvacet medailových sad, junioři mají na programu patnáct závodů v běhu, skoku a severské kombinaci, závodníci do 23 let šest v běhu. Češi by mohli bojovat o medaile, žeň se ale nečeká. Přihlášeno je 652 závodníků z 36 zemí.

Běh na lyžích
zdroj: ČT24 autor: ČT24

V početném českém týmu je nyní 41 reprezentantů. Reprezentace juniorů čítá dvanáct běžců, šestnáct skokanů a pět sdruženářů, sestava do 23 let má osm běžců na lyžích. Na medaile by mohli dosáhnout skokanky na lyžích či talentovaný sdruženář Tomáš Portyk, jenž v Liberci vyhrál loni olympiádu mládeže. Dosavadní širší nominace skokanů a skokanek na lyžích bude ještě zúžena po úterním tréninku.

Šampionát dlouho ohrožovalo počasí. Velká obleva na přelomu roku dělala organizátorům vrásky, poslední dny ale přinesly ochlazení a nový přírodní sníh. Areál pro skoky na Ještědu je tak v ideální kondici, ve Vesci jsou připraveny tři okruhy. "Počasí nám hodně přálo, podmínky jsou takřka ideální," řekl sportovní ředitel MS Ivo Gréger.

Přijede dcera Svana či syn Veerpala

Ve startovní listině jsou i známá jména. Dvacetiletá Julia Svanová je dcerou fenomenálního běžce z osmdesátých let minulého století Gundeho Svana, čtyřnásobného olympijského vítěze a sedminásobného mistra světa. Andreas Veerpalu má osmnáct let a je synem Andruse Veerpala, dvojnásobného olympijského vítěze, který dvakrát připravil Lukáše Bauera o zlato včetně závodu na 15 km klasicky na MS před čtyřmi lety právě v Liberci.

Osmnáctiletý Federico Cecon je synem nejslavnějšího italského skokana na lyžích všech dob Roberta Cecona, o dva roky mladší Filip Sakala je potomkem Jaroslava Sakaly, mistra světa v letech na lyžích. Dvaadvacetiletý Thomas Northug, dvojnásobný juniorský mistr světa, je bratrem současné běžecké hvězdy Pettera Northuga a Gianluca Cologna je o čtyři roky mladší sourozenec slavného Švýcara Daria Cologni.

Mládežnický šampionát zahájí oslavy 110. výročí vzniku Svazu lyžařů ČR a oficiálně bude odstartován v pondělí na náměstí Dr. Edvarda Beneše v Liberci.

Nominace ČR

Běh na lyžích:
Junioři: Petr Knop, Jakub Kordutch, Jakub Antoš, Adam Fellner, Filip Žižka, Michal Bartůněk. Muži do 23 let: Jan Bartoň, Jiří Horčička, Daniel Máka, Jakub Gräf, Jan Šrail, Jakub Rádl, Pavel Ondrášek, Miroslav Rypl, Jan Štochl.
Juniorky: Petra Nováková, Lucie Charvátová, Petra Hynčicová, Šárka Klaclová, Karolína Preisslerová.
Ženy do 23 let: Karolína Grohová, Sandra Schützová, Ludmila Horká, Kamila Knopová.

Skoky na lyžích:
Junioři: Vojtěch Štursa, Tomáš Friedrich, David Bartoš, Jan Souček, Filip Sakala.
Juniorky: Zdena Pešatová, Michaela Doleželová, Michaela Rajnochová, Barbora Blažková, Martina Joitová, Natálie Dejmková.

Severská kombinace, junioři: Tomáš Portyk, Martin Zeman, Adam Oplištil, Tomáš Vančura, Martin Dufek.

Program MS juniorů a závodníků do 23 let v klasickém lyžování

Pondělí 21. ledna: 12:00 sprint junioři a juniorky klasickou technikou.

Úterý 22. ledna: 12:00 sprint muži a ženy do 23 let klasickou technikou.

Středa 23. ledna: 10:00 a 13:45 závod sdruženářů na 10 km volnou technikou, 10:00 5 km volně juniorky, 11:30 10 km volně junioři.

Čtvrtek 24. ledna: 10:00 10 km volně ženy do 23 let, 11:30 15 km volně muži do 23 let, 13:00 skoky ženy, 18:00 skoky muži.

Pátek 25. ledna: 10:00 a 13:45 závod sdruženářů na 5 km volnou technikou, 10:00 skiatlon juniorky, 11:00 skiatlon junioři.

Sobota 26. ledna: 10:00 a 13:45 týmový závod sdruženářů volnou technikou, 10:00 skiatlon ženy do 23 let, 11:30 skiatlon muži do 23 let.

Neděle 27. ledna: 10:00 štafeta juniorky, 11:00 štafeta junioři.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články