Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Česká štafeta byla třetí, necelou sekundu od vítězství

La Clusaz (Francie) - Štafeta běžců na lyžích ve složení Jiří Magál, Lukáš Bauer, Aleš Razým a Martin Jakš obsadila třetí místo v závodu Světového poháru v La Clusaz. V posledním štafetovém závodu před mistrovstvím světa ztratili Češi necelou sekundu na vítězné Norsko a druhé Švédsko. Závod žen ovládly Norky, Češky nestartovaly.

Závod štafet v La Clusaz
zdroj: ČTK/AP

České kvarteto se dostalo na stupně vítězů ve štafetě po téměř třech letech od zisku bronzu na olympijských hrách ve Vancouveru. Z tehdejší sestavy nahradil finišmana Martina Koukala na třetím úseku Razým.

"Dopadlo to výborně a většinou jsme jeli ve vedoucí čtyřčlenné skupině. Tým odvedl perfektní výkon, každý jel na hranici svých možností," uvedl na svém webu Bauer. "Myslím, že jsme dokázali, že dnešní den nám sedl. A měli jsme všichni i výborné lyže," pochválil servismany.

Češi v SP čekali na štafetovou medaili pět let. Závod na 4x7,5 km přitom nezačali ideálně, ale Bauerovi se podařilo na druhém klasickém úseku zlikvidovat ztrátu 18 sekund, kterou nabral na desátém místě Magál. "V polovině svého úseku jsem šel víc dopředu a zachytil nástup Rusů," řekl Bauer, který předal Razýmovi jako druhý v kontaktu s vedoucím Ruskem. Magál za to pak Bauerovi poděkoval. "První dvě kola dobrý, ale pak jsem zaváhal a složil se. Poslední kolo mě chytly nohy a zbytek jsem dopochodoval. Naštěstí Lukáš to skvěle dotáhl," řekl svazovému webu Magál.

Razým se v bruslení dlouho držel ve vedoucí čtyřčlenné skupince s Ruskem, Norskem a Švédskem, v závěru mu však soupeři ujeli a Jakš vyrazil na poslední úsek s odstupem 20 sekund. "Podělal jsem to," kritizoval se Razým. "Snažil jsem se to držet a poslední dva kiláky jsem to nevydržel. Ale přesto ten můj čas nebyl tak špatný. Teď mě tak bolí nohy, že se ani nemůžu hnout," přiznal. Věří teď, že si vybojoval místo ve štafetě pro mistrovství světa.

Zhruba po třech kilometrech český finišman Jakš manko na vedoucí trio dotáhl a v závěru spolu se Seveřany setřásl Rusa Ilju Černousova. Ve spurtu ztratil 0,8 sekundy na Nora Sjura Rötheho, jenž finišoval místo chybějícího Pettera Northuga, a tři desetiny na druhého Švéda Marcuse Hellnera.

"Nenapálil jsem to, jel jsem rozumně a trojici pomalu stahoval. Druhé kolo jsem si v balíku trochu odpočinul," vyprávěl Jakš. Do finiše šel z druhého místa, ale tři soupeři ho předjeli. Rus Černousov pak ale upadl. "Díky lyžím jsem je z kopce dotáhl, ale v esíčku před stadionem už jsem cítil strašně tuhé nohy. Usmálo se na nás ale štěstí," dodal.

Bauer finišmana pochválil. "Musel trochu dojíždět ztrátu, ale o tom štafety bývají, že čtvrtý úsek se taktizuje," hodnotil Bauer. Tým nyní pojede domů a vynechá závody Světového poháru v Soči kvůli závěrečné zhruba měsíční přípravě na mistrovství světa. "Dnešní výsledek je pro nás vzpruha a motivace do dalšího tréninku do mistrovství světa," uvedl Bauer.

Výsledky SP v běhu na lyžích v La Clusaz

Muži - štafeta 4x7,5 km:

1. Norsko (Rönning, Tönseth, Sundby, Röthe) 1:17:22,5,

2. Švédsko (Richardsson, Olsson, Halfvarsson, Hellner) -0,5,

3. ČR (Magál, Bauer, Razým, Jakš) -0,8,

4. Rusko I -9,3,

5. Německo -1:01,3,

6. Rusko II -1:06,0.

Ženy - štafeta 4x5 km:

1. Norsko I (Wengová, Johaugová, Steiraová, Björgenová) 57:05,4,

2. Finsko (Kyllönenová, Saarinenová, Roponenová, Niskanenová) -27,9,

3. Norsko II (Skofterudová, Östbergová, Hagenová, Jacobsenová) -1:03,7,

4. Švédsko -1:09,7,

5. Francie -1:14,0,

6. Německo -1:41,9.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy