Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Je to nejkrásnější dárek k Vánocům, řekla po dalším úspěchu Erbanová

Charpin (Čína) – Radost, splnění snu, ale i velká únava. Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová zažila nejvydařenější víkend v kariéře, když v čínském Charpinu v sobotu vyhrála závod na 1 000 metrů a na stejné trati dnes jen těsně skončila druhá, a jak sama přiznává, byl to pro ni jeden z nejnáročnějších víkendů v kariéře.

Karolína Erbanová
zdroj: ČTK

V Číně na startu chyběly Reather Richardsonová z USA, Lotte van Beeková z Nizozemska či Christine Nesbittová z Kanady a další, Erbanová tak dopředu věděla, že když potvrdí svoji výkonnost, premiérově vystoupí na stupně vítězů. "Věděla jsem, že šance na body i stupně jsou velké a že na to mám. S tím jsem sem jela. A jsem ráda, že se to povedlo," radovala se dvacetiletá Erbanová.

Nejdůležitější pro ni bylo psychicky se vyrovnat s neznámou úlohou favoritky, díky které například i startovala v poslední rozjížďce. "Asi to fakt bylo nejtěžší. Já něco podobného znám jen z juniorských závodů a to se se seniorským Světovým pohárem nedá srovnat," přiznala.

Díky životním výsledkům pak dostala i řadu gratulací. "Od nejbližší rodiny i kámošů," řekla. Na dálku její výkon ocenil i kouč Petr Novák a Sáblíková, kteří se o víkendu společně přesunuli do Zakopaného, kde dvojnásobnou olympijskou šampionku čeká akademické mistrovství světa.

Výsledky z Charpinu jsou pro Erbanovou i nejlepším dárkem k Vánocům. "Díky tomu, že je to tak blízko k Vánocům, tak se to tak dá říct. Hlavně je super, že jsem se poprvé dostala na medaili ve Světovém poháru dospělých," uvedla bývalá hokejistka, která se rychlobruslení věnuje šest let.

Rodačka z Vrchlabí, která má ve sbírce šest zlatých medailí z juniorského mistrovství světa, je jedinou závodnicí, která objela všechny sprinterské závody SP. A vítězství vybojovala i přesto, že únava se na ní již projevuje. "Já jsem ale už před Heerenveenem (na začátku SP) věděla, že pojedu i asijskou část a že budu utahaná. Jsem ale ráda, že jsem jela například i do Kolomny, tamní patnáctistovka byla dobrá," řekla Erbanová.

Díky výsledkům v Číně se teď dostala do čela seriálu, o čemž se jí na začátku sezony ani nesnilo. "Zrovna teď jsem si říkala, že si to přes Vánoce užiju. Je ale pravda, že to se ještě bude měnit, protože nejlepší tady chyběly. Na druhou stranu ale historie se na to neptá," uvedla se smíchem. "Je to hodně příjemné. Uvidíme, jak se to bude dál vyvíjet. Já to nedovedu odhadnout. Ani nevím, kolik kiláků nás do konce seriálu ještě čeká," přiznala.

Sprinterský SP bude pokračovat v lednu v Calgary a Erbanová v Kanadě nebude chybět. Ještě předtím se ale představí na mistrovství Evropy ve víceboji v nizozemském Heerenveenu. "Do Kanady se budu přesouvat hned po skončení Evropy. Ale co, s aklimatizací už mám dost zkušeností," poukázala na letošní náročné cestování.

Kouč Novák již na začátku sezona avizoval, že Erbanová bude v této sezoně bojovat o stupně vítězů a společně se Sáblíkovou bude medailovou kandidátkou na olympiádě v Soči v roce 2014. "Tak daleko dopředu já nemyslím. Zvedla jsem si sebevědomí před druhou polovinou sezony. Teď si odpočinu, potrénuju a budu se snažit, aby to bylo dobré i ve druhé části sezony," dodala Erbanová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články