Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Česká smíšená štafeta začala sezonu třetím místem

Östersund – Česká smíšená štafeta vybojovala v úvodním závodu Světového poháru v biatlonu třetí místo. Kvarteto ve složení Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Michal Šlesingr a Ondřej Moravec dojelo za vítěznými Rusy se ztrátou necelých 37 sekund. Druzí skončili Norové. Češi se tak v mixu dostali na stupně vítězů po necelém roce. Naposledy byla čtveřice ve stejném složení, pouze se Šlesingrem jako finišmanem, druhá loni v prosinci v Hochfilzenu.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/AP

"Máme za sebou super začátek sezony, ale před sebou ještě hodně tvrdé práce. Ve vyrovnaném startovním poli bude hodně těžké zopakovat takový výsledek, jaký se povedl, ale budeme se snažit, co nám síly budou stačit," řekl Moravec.

Vítková musela na prvním úseku dobíjet a důležitý krok k umístění na pódiu udělala na druhém úseku Soukalová, jež převzala štafetu od Vítkové na devátém místě a předala Šlesingrovi jako čtvrtá. "Na Verče (Vítkové) se projevila trochu nervozita. Věděla, že má dobrou běžeckou i střeleckou formu a moc se chtěla předvést. Byla zbrklá a chybovala, ale běžela opravdu výborně a udržela kontakt," řekl trenér žen Jindřich Šikola. "A Gábině nemám opravdu co vytknout. Ležka bezchybná, stojku dostřelila a na trati byla výborná."

Nejlepší český biatlonista Šlesingr vytáhl družstvo na druhé místo a vyslal Moravce směrem ke stupňům vítězů. "Michal v každé položce dvakrát dobíjel, ale byly to těsné rány," řekl trenér mužů Ondřej Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Světový pohár v biatlonu 2012/13 Švédsko

Českého finišmana sice předstihl hvězdný Nor Emil Hegle Svendsen, třetí místo však Moravec i díky pouze jednomu dobíjení v poklidu uhájil o 11,5 sekundy před čtvrtým Německem. "Chtěl jsem se vyvarovat jakékoliv zbrklosti. Podařilo se mi zvolit optimální tempo. Nemělo smysl se hnát za Usťugovem, který byl daleko, ani se předhánět se Svendsenem, který je v běhu excelentní. Bezchybná ležka mi pak potvrdila správnost rozhodnutí. Byl jsem hned klidnější," řekl Moravec.

Generálka s tříměsíčním předstihem

Dnešní závod byl generálkou na boj o světové medaile, neboť další smíšené štafety se pojedou až začátkem února právě na úvod šampionátu v Novém Městě.

Světový pohár pokračuje v Östersundu ve středu mužským vytrvalostním závodem na 20 km.

Úvodní závod SP v biatlonu v Östersundu:

1. Rusko (Zajcevová, Viluchinová, Volkov, Usťugov) 1:12:41,3 (0 tr. okruhů/6 dobíjení),

2. Norsko (Bergerová, Solemdalová, Bjöntegaard, Svendsen) -21,2 (0/10),

3. ČR (Vítková, Soukalová, Šlesingr, Moravec) -36,4 (0/8),

4. Německo -47,9 (2/4),

5. Francie -52,7 (2/8),

6. Slovinsko -1:32,1 (0/11).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články