Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Do honu na Chappuise by se rádi připojili i Češi

Praha - Tři sezony vládne Světovému poháru v severské kombinaci Jason Lamy Chappuis. Francouz přesto motivaci neztrácí a v nadcházejícím ročníku chce znovu získat křišťálový globus. Vidět by mohli být i čeští sdruženáři, do bojů o přední místa chtějí zasáhnout Tomáš Slavík a Miroslav Dvořák. Češi sice měli na přípravu méně financí, ale ideálně jim vyšel závěrečný kemp, a tak před víkendovým startem SP v Lillehammeru hýřili optimismem.

"Mám za sebou nejlepší přípravu, co jsem absolvoval," pochvaloval si Slavík, v minulé sezoně bronzový v závodu SP v Klingenthalu. "Takhle připravený jsem snad nikdy nebyl, snad to zužitkuju," přidal se Dvořák, čtvrtý muž konečného pořadí letní Grand Prix, který by chtěl v zimní sezoně na stupně vítězů. Spolu se Slavíkem a Churavým tvoří kvarteto trenéra Luďka Šablatury ještě Pavel Churavý a Aleš Vodseďálek, který v létě trénoval s Američany.

I sdruženáři si stejně jako skokani specialisté zvykali na užší kombinézy. Výjimku se jim totiž u mezinárodní federace vyjednat nepovedlo. "Změna to byla obrovská, ale zvyknete si na všechno. Teď už to jde," řekl Slavík.

Miroslav Dvořák doufá ve zlomovou sezonu:

"Jsem v ideálním věku začít jezdit dobré výsledky, aby mě to bavilo. Paběrkování na hranici bodů, z toho bych radost neměl. Je potřeba začít něco jezdit a doufám, že teď by mohl nastat zlom a mohl bych ukázat nějaké výsledky."

Favoritem sezony je Chappuis a k jeho největším konkurentům by měli patřit například Nor Mikko Kokslien nebo Japonec Akito Watabe. "Není snadné být pořád naháněný, nemůžu si dovolit vydechnout, ale těším se na sezonu," řekl Francouz.

Sdruženáři si vyzkouší i budoucí olympijské můstky a tratě. V Soči už letos závodili v rámci letní Grand Prix. "Peníze do toho cpou dost. Betonem a železem nešetří a makají, i ve dvě v noci lítaly jiskry," všiml si Dvořák. "Můstky jsou stejné jako všude a trať nebude stejná s běžci, ale hned u můstků a je to typický motokros."

Druhým rokem budou mít sdruženáři vedle tradičních závodů v programu také tzv. penalty race, závod s trestnými koly. Jen už se nebude skákat bez hodnocení stylu, ale normálně a podle dosažených bodů se přepočítají rozdíly do běžecké části.

Do Česka v této sezoně Světový pohár sdruženářů nezavítá, protože se v lednu koná v Liberci juniorské mistrovství světa v klasickém lyžování. V severské kombinaci bude mít domácí reprezentace želízko v ohni v Tomáši Portykovi.

SP v severské kombinaci

24.–25. listopadu: Lillehammer (jednotlivci, závod s trestnými koly),

1.–2. prosince: Kuusamo (jednotlivci, sprint dvojic),

15.–16. prosince: Ramsau (2x jednotlivci),

5.–6. ledna: Schonach (družstva, jednotlivci),

12.–13. ledna: Chaux-Neuve (jednotlivci, sprint dvojic),

19.–20. ledna: Seefeld (2x jednotlivci),

26.–27. února: Klingenthal (jednotlivci, závod s trestnými koly),

2.–3. února: Soči (jednotlivci, družstva),

9.–10. února: Almaty (2x jednotlivci),

8.–9. března: Lahti (jednotlivci, sprint dvojic),

15.–16. března: Oslo (2x jednotlivci).

Mistrovství světa:

20. února – 3. března: Val di Fiemme (It.).

Mistrovství světa juniorů:

20. – 27. ledna: Liberec.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články