Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sáblíková suverénně vyhrála závod na tři kilometry

Heerenveen - Rychlobruslařka Martina Sáblíková se v Heerenveenu stala podruhé v kariéře mistryní světa v závodě na 3000 metrů. Dvojnásobná olympijská šampionka z Vancouveru, která v této sezoně na dlouhých tratích ještě neprohrála, závod suverénně ovládla a druhou Němku Stephanii Beckertovou porazila o 2,21 sekundy.

Martina Sáblíková
zdroj: AP autor: Tibor Illyes

"Určitě jsem nervózní byla," řekla Sáblíková o náladě před závodem. "Petr (trenér Petr Novák) na mě řval, že jedu dobře. Říkal mi mezičasy a já jsem si najednou vůbec nedovedla spočítat, jestli jedu na první, na druhé nebo na třetí místo," přiznala českým novinářům.

Čtyřiadvacetiletá svěřenkyně Petra Nováka se v úvodní ženské disciplíně šampionátu na jednotlivých tratích představila v poslední rozjížďce a jistě splnila roli hlavní favoritky. O tom, že vyhraje, nebylo ve druhé polovině trati pochyb. Sáblíková v této sezoně vyhrála všechny čtyři tříkilometrové závody ve světovém poháru i dva závody na této vzdálenosti v rámci mistrovství Evropy a světa ve vícebojích.

Zlato na MS na jednotlivých tratích vybojovala už pošesté v kariéře, ale na "trojce" se dočkala po pěti letech od šampionátu v Salt Lake City v roce 2007. Na letošní neporazitelnost na dlouhých tratích nicméně po zisku zlata ani nepomyslela. "Tak to vůbec ne. Já jsem si užívala samozřejmě to, že mám medaili. Mám tu nejcennější. A v tu chvíli mi nějaká neporazitelnost vůbec nepřišla v úvahu," podotkla Sáblíková.

Druhé místo obsadila Beckertová, třetí byla obhájkyně zlata z loňského MS v Inzellu Ireen Wüstová z Nizozemska. Ta sice tradičně rychle začala, ale tempo neudržela a nakonec za českou rychlobruslařskou hvězdou zaostala o víc než dvě sekundy. Před rokem v Německu byla Sáblíková stříbrná.

Ženy - 3000 m:

1. Sáblíková (ČR) 4:01,88, 2. Beckertová (Něm.) 4:04,09, 3. Wüstová (Niz.) 4:04,87, 4. Pechsteinová (Něm.) 4:04,99, 5. De Vriesová (Niz.) 4:06,33, 6. Klassenová (Kan.) 4:07,14.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články