Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Češi dojeli ve štafetě MS v biatlonu osmí, zlato obhájilo Norsko

Ruhpolding (Německo) - Česká smíšená štafeta skončila v úvodním závodu na mistrovství světa v biatlonu v Ruhpoldingu na osmém místě. Zlato obhájilo Norsko, i když až po protestu kvůli jedné nezapočítané trefě a odpočtu 30 sekund z konečného času. Norská legenda Ole Einar Björndalen tak oslavil už 17. zlato z MS. Stříbro získali původní vítězové Slovinci, bronz mají domácí Němci.

Českou štafetu rozbíhala Veronika Vítková a hned první rána se jí nepovedla. Nakonec dobíjela celkem třikrát a předávala na pátém místě. Barbora Tomešová, náhradnice za nemocnou Gabrielu Soukalovou, si vedla střelecky výborně, ale běžecky krok s nejlepšími neudržela a Ondřeje Moravce poslala do závodu jako devátého v pořadí.

Moravec vyplýtval při ležce i stojce všech 16 nábojů, ale vyvaroval se trestného kola a udržel Čechy v elitní desítce. Na osmém místě však Michal Šlesingr ztrácel na vedoucí Němce už přes dvě minuty. Ani dvojnásobný medailista z MS 2007 Šlesingr nemusel na trestné kolo, českou štafetu však už výše nevytáhl. V cíli nakonec prohrál o desetinu sekundy se Slovákem Dušanem Šimočkem. Češi celkem čtrnáctkrát dobíjeli, nejvíckrát z elitní dvacítky mixů.

Až do poloviny závodu se na špici držel i další favorizovaný tým Francie, jeho šance však pohřbil na třetím úseku Simon Fourcade. Podobně smutným hrdinou byl dnes německý finišman Arnd Peiffer, který mířil k radosti bouřících tribun s 26 tisíci diváky jasně za zlatem, ale poslední ránou se poslal na trestný okruh a předstihl ho chorvatský rodák ve slovinských službách Jakov Fak.

Ten také doběhl do cíle jako první, jenže radost svěřenců českého trenéra Tomáše Kose dlouho netrvala. Norové podali protest, že Björndalenova rána nebyla započítána a kvůli chybnému terči neoprávněně absolvoval trestné kolo. Po odečtu 28,4 sekundy z konečného času šli před Slovince do čela výsledkové listiny.

Nejúspěšnější biatlonista v historii Björndalen tak dnes vybojoval už 17. zlatou medaili z MS, navíc má 11 stříbrných a devět bronzových kovů. Vítězné kvarteto spolu s ním vytvořili Tora Bergerová, Synnöve Solemdalová a finišman Emil Hegle Svendsen. Šampionát v Ruhpoldingu bude v sobotu pokračovat sprinty.

Zatímco Björndalen rozšířil svou zlatou sbírku, největší hvězda domácího MS Magdalena Neunerová zůstala na deseti titulech a po Peifferově chybě brala jen bronz. "Není tady nikdo, komu by se to ještě nikdy nestalo," komentovala zaváhání svého parťáka. "Snažili jsme se Arnda utěšit a říkali mu: super, máme bronz!" dodala biatlonová hvězda, jež za měsíc v pouhých 25 letech ukončí kariéru a těší se na "normální" život.

Smíšená štafeta (2x6 km a 2x7,5 km):

1. Norsko (Bergerová, Solemdalová, Björndalen, Svendsen) 1:12,29,3 (1 tr. okruh + 11 dobíjení), 2. Slovinsko (Maliová, Gregorinová, Bauer, Fak) -20,2 (0+7), 3. Německo (Henkelová, Neunerová, Birnbacher, Peiffer) -32,8 (1+10), 4. Švédsko -1:00,0 (0+9), 5. Rusko -1:27,7 (0+5), 6. Bělorusko -1:52,9 (0+7), ...8. ČR (Vítková, Tomešová, Moravec, Šlesingr) -1:56,4 (0+14).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články