Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Koukal vyhrál dálkový běh Finlandia Hiihto

Lahti (Finsko) - Lyžař Martin Koukal vyhrál závod FIS Marathon Cupu Finlandia Hiihto a připsal si první triumf v seriálu dálkových běhů, kterému dal v této sezoně přednost před běžeckou reprezentací a Světovým pohárem. Stanislav Řezáč dojel na klasické padesátce ve Finsku se ztrátou čtyř sekund pátý a v čele průběžného pořadí má díky absenci svých nejbližších rivalů už náskok 89 bodů. Závod žen vyhrála Valentina Ševčenková z Ukrajiny.

Martin Koukal
zdroj: VLP autor: Martin Divíšek

"I v té klasice to jde. Nenamažeš, nemusíš hýbat nohama a pak to jde i těma rukama. Na rovině jsem se cítil silný a dobře. Do kopce se víc dře, ale na rovinách a z kopce si odpočineš," uvedl Koukal v tiskové zprávě. "Dojezd do stadionu projeli těsně před námi nově rolbami. Zbývaly dvě zatáčky, po nich jsem vyjel zezadu z háku, zalehl a za chvíli měl třicet metrů náskok. Měl jsem fantastické lyže a na posledních dvou stech metrech se to nepouští," prohlásil radostně.

Zato Řezáč, vítěz Jizerské padesátky a König Ludwig Laufu, byl z pátého místa zklamaný. "Snažil jsem se to roztrhat, ale v zapadané stopě se nedalo ujet. A ve sjezdu ve vajíčku do cíle mi jely lyže o malinko hůř," řekl.

O prvenství v závěru bojovala šestičlenná skupina, v níž Koukal ve finiši předčil italskou trojici Sergio Bonaldi, Marco Cattaneo, Florian Kostner. Jeho dosud nejlepším výsledkem v elitním seriálu dálkových běhů bylo před dvěma týdny třetí místo ve francouzském závodu La Transjurassienne.

Třiatřicetiletý někdejší mistr světa v běhu na 50 km si v průběžném pořadí FIS Marathon Cupu polepšil na čtvrté místo. Do konce zbývají ještě tři závody, tím příštím bude v neděli 4. března slavný Vasův běh. Řezáč ve Švédsku pojede, Koukal tento závod vynechá.

Výsledky závodu Finlandia Hiihto

Muži:

1. Koukal (ČR) 2:22:21,

2. Bonaldi,

3. Cattaneo,

4. Kostner (všichni It.) všichni -2, 5.

Řezáč (ČR), 6. Lampinen (Fin.) oba -4.

Pořadí FIS Marathon Cupu (po 7 z 10 závodů): 1. Řezáč 345 b., 2. J. Aukland (Nor.) 256, 3. Johnsson (Švéd.) 235, 4. Koukal 226, ...20. Novák (ČR) 74.

Ženy:

1. Ševčenková (Ukr.) 2:35:39,

2. Mannimaová (Est.) -2:26,

3. Santerová (It.) -4:44.

Průběžné pořadí FIS Marathon Cupu (po 7 z 10 závodů): 1. Santerová 381, 2. Nyströmová 365, 3. J. Hanssonová (obě Švéd.) 332, ...12. Moravcová (ČR) 56.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články