Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Lamy Chappuis si v Liberci může zajistit křišťálový glóbus

Liberec – Jason Lamy Chappuis si může v Liberci zajistit zisk velkého křišťálového glóbu za triumf ve Světovém poháru v severské kombinaci. Francouz má před závody na ještědském můstku a běžeckých tratích ve Vesci v čele pořadí náskok 238 bodů na Japonce Akita Watabeho, a pokud ho po víkendu navýší na více než tři sta bodů, bude se radovat z celkového prvenství potřetí za sebou. Po libereckých závodech, sobotním penalty race a nedělním klasickém, totiž už sdruženáře budou čekat jen tři individuální soutěže, jedna v Lahti a dvě v Oslu. Dnes dopoledne měli sdruženáři absolvovat trénink a provizorní kolo na velkém ještědském můstku, ale kvůli povětrnostním podmínkám neskákali. Jury proto rozhodla, že se zkusí dnes i celý víkend skákat na menším můstku. Přímé přenosy nabídne o víkendu ČT4 a www.sportzive.cz.

Jason Lamy Chappuis
zdroj: EPA

Podle plánu se mělo skákat na velkém můstku HS 134, na kterém se dopadá až do vzdálenosti 130 metrů, ale nepříznivé klimatické podmínky rozhodly jinak. "Poryvy přesahovaly intenzitu sedmi metrů za vteřinu a absolvovat skokanskou část v takových podmínkách by bylo veliké riziko," uvedl sportovní ředitel závodů Ivo Gréger. Rozhodčí se shodli, že se bude skákat na můstku HS 100, na kterém před třemi lety při MS sdruženáři skákali okolo 95 metrů. "V nejbližších hodinách nelze předpokládat zlepšení povětrnostní situace," řekl Gréger. Pořadatelé začali můstek upravovat a skákat by se mělo od 15:00, provizorní kolo o hodinu později.

Olympijský vítěz Chappuis vyhrál v neděli v Klingenthalu, získal dvacátou výhru v SP v kariéře a v historických tabulkách je nyní pátý společně s Finem Sampou Lajunenem. Rekordmanem mezi sdruženáři je Fin Hannu Manninen (48).

K favoritům patří také Nor Mikko Kokslien, Italové, Němci a Rakušané. Sekundovat jim doma chtějí i čeští sdruženáři. "Věřím, že kluci nebudou svázaný, ale půjdou do toho s odhodláním a výsledek bude dobrý," řekl asistent trenéra Vladimír Šmíd. "Chceme v Liberci potvrdit vzrůstající formu," dodal kouč Luděk Šablatura.

Program:

Sobota:

10:00 skok - Ještěd (HS 134), 13:30, běh (tzv. penalty race) - Vesec, 10 km volně (5x2 km)

Neděle:

9:00 skok - Ještěd (HS 134), 12:15 běh - Vesec, 10 km volně.

České diváky naladil a pozval třetím místem v Klingenthalu Tomáš Slavík. "Bylo to obrovský povzbuzení, ale teď přichází nový závod a věřím, že se budu pohybovat ve špičce a ukážu i českým divákům, že se tady neztratíme," slíbil Slavík. Se Slavíkem do závodu zasáhnou ještě Pavel Churavý, v Liberci druhý před deseti lety, který ale nemá ideální formu, Miroslav Dvořák a Aleš Vodseďálek. Český trenér Luděk Šablatura nasadil ještě tři Lukáše – Havránka, Jančíka a Rypla.

Oteplení s deštěm by nemělo závody v Liberci ohrozit. Pořadatelé připravili dostatek technického sněhu, ve Vesci je ho 45 tisíc kubíků. "Tratě jsou hodně náročné a jsou pro sdruženáře velkou výzvou," řekl Ivo Grégr, sportovní ředitel závodu.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články