Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Štafetu v Novém Městě ovládli Norové, Češi bez Bauera desátí

Nové Město na Moravě – Norská mužská štafeta vyhrála závod světového poháru na 4x10 kilometrů v Novém Městě na Moravě. Favorizovaný tým úřadujících mistrů světa opět dovedl k vítězství finišman Petter Northug. Čeští lyžaři bez zraněného Lukáše Bauera v sestavě Jiří Magál, Martin Jakš, Jiří Horčička a Ondřej Horyna dojeli desátí se ztrátou minuty a 29 vteřin na vítěze. Druhá skončila na Vysočině štafeta Ruska, bronz brali Švédové.

Nor Petter Northug
zdroj: ISIFA

Norové navázali na dnešní triumf svých krajanek a v druhém štafetovém klání sezony zopakovali listopadové prvenství z domácích tratí v Sjusjönu. Tam se také rozhodovalo až v cílové rovince a i v Norsku vládl suverén Northug. Češi si oproti závodu v Sjusjönu, kde také Bauer nestartoval, polepšili o dvě místa. Trenér české reprezentace Miroslav Petrásek netajil, že výsledek předčil jeho očekávání. "Na to, jaká byla aktuální situace, jsem jedním slovem spokojený. První dva úseky jsme měli výborné, nad očekávání jeli i mladí," uvedl Petrásek.

Největší domácí hvězdu Bauera do štafety nepustila zraněná pata. "Šance byla do poslední chvíle, ale po sobotním závodě to bylo rozbouřené. Je to horší než v sobotu. Nejsem doktor, ale cítím, že to je velký problém. V pondělí jedu za docentem Kolářem a tam budeme chytřejší," řekl Bauer. Češi by podle Petráska mohli pomýšlet s Bauerem v sestavě na lepší umístění. "S Lukášem by to mohlo být ještě o něčem jiném," řekl Petrásek.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih štafety v Novém Městě

Oslabený český tým na prvních dvou klasických úsecích podrželi dobrými výkony Magál s Jakšem a druhý jmenovaný předal Horčičkovi ve vedoucím šestičlenném "balíku", kde byli ještě Němci, Rusové, Italové, Švédové a Kazaši. "V posledních dvou kolech mi trochu už tuhly nohy, ale vydržel jsem a cítil se lépe než včera," popisoval Jakš, který v sobotu na klasické třicítce dojel na 29. místě.

Northug bezpečně uhájil prvenství

Horčička si odbyl debut v týmovém závodě ve světovém poháru a na bruslařském úseku se držel do pátého kilometru, kdy mu čelo závodu poodjelo. Už bez české účasti se odehrály boje o medaile, Horčička nabral minutovou ztrátu.

V závěrečném úseku byl dlouho v čele aktivní Švéd Hellner, ale všechny jeho nástupy pronásledovatelé dokázali odrazit. Northug se dle svého zvyku schoval uvnitř devítičlenné skupiny, ale v posledním stoupání před cílem znovu drtivě nastoupil a ujel i Rusu Vylegžaninovi, který jej jako jediný dokázal stíhat.

Northug bezpečně uhájil prvenství a spravil si náladu po sobotním závodu, v němž dojel až čtrnáctý. Čech Horyna, který se ve štafetě objevil podruhé v kariéře, nakonec uhájil místo v první desítce, když v cílové rovince porazil i zkušenějšího Fina Nousiainena.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články