Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi si na domácí trati věří – navzdory mrazu a drobným neduhům

Nové Město na Moravě – Závodníky i diváky během Světového poháru v klasickém lyžování v Novém Městě na Moravě čekají podle předpovědi počasí tvrdé podmínky. V sobotu, kdy se jede patnáctikilometrový závod žen a dvojnásobná distance mužů klasickou technikou, má být ráno velmi mrazivo. Jak sobotní distanční závody, tak nedělní štafety však začnou až kolem oběda, kdy by teploty neměly dosahovat k minus 18 stupňům, což je podle pravidel limit pro konání závodu. Běžec na lyžích Lukáš Bauer navzdory problémům s průduškami myslí na stupně vítězů.

Tratě v Novém Městě na Moravě
zdroj: ČT24

Bauer se navíc před závody potýká se zdravotním problémem. Má bolavou patu a ve středu odjel na vyšetření za lékařem a fyzioterapeutem Pavlem Kolářem. "Vylučují se vážnější zranění, uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Může to být jen otlačené, protože normálně lyžuje a je připravený na závod," řekl reprezentační trenér Miroslav Petrásek.

Otlačenou patu bude Bauer řešit úpravou boty. "Podobný problém měl i loni. Botu mu přivezou z domova. Snad by mělo být vše v pořádku," dodal kouč. Bauer do závodu nastoupí bez sedmi dnů přesně po devíti letech, co v Novém Městě na Moravě vyhrál svůj první závod světového poháru.

Čeští lyžaři si věří na první desítku

Lukáš Bauer: "Neřeknu vám, že vyhraju, ale reálně bych měl být do pátého, nejhůře do desátého místa."

Martin Jakš: "Nemůžeme stále říkat, že chceme zajet dobrý závod. Chtěl bych být do desátého místa."

Jestli Bauer uspěje, bude však záležet na tom, jak se bude závod na30 km klasickou technikou s hromadným startem vyvíjet. Pokud startovní pole přijede na stadion "v balíku", budou favority sprinteři, ke kterým česká jednička nepatří. Dnes Bauer lehce trénoval. "Ostatní, co pojedou sobotní třicítku, odpočívali. Jen Ondra Horyna absolvoval těžší přípravu, protože pojede až v neděli štafetu," uvedl kouč českého týmu Miroslav Petrásek.

Nejlepší česká závodnice Eva Nývltová řeší návrat po nemoci. "Měla jsem cíl být do třicítky, protože bych se chtěla podívat na finále světového poháru. Stále o to bojuju. Kvůli nemoci nevím, jak se vrátím zpátky," prohlásila v současnosti 43. žena pořadí seriálu.

Zatímco většina závodníků nemá mráz příliš v lásce, servismanům až tak nevadí. Na zmrzlou stopu se maže dobře, přestože i ta může mít svá úskalí. "Sníh je poměrně hodně ostrý. Bude záležet na tom, aby podklad vydržel a vosk tam byl až do konce," vysvětlil servisman českého týmu Jan Pešina.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články