Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Neumannová po Marcialonze: Tenhle zážitek mi pro letošek stačil

Praha – Olympijská vítězka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová si na sebe o víkendu výjimečně navlékla závodní číslo. Kvůli slibu přátelům v neděli absolvovala 70 km klasicky na tradiční Marcialonze v rámci FIS Marathon Cupu v dálkovém lyžování a do cíle doběhla v kvalitním čase těsně pod čtyři hodiny třináctá.

Kateřina Neumannová
zdroj: Getty Images

"Mám z toho hezký pocit a jsem ráda, že jsem to zkusila, ale myslím, že tenhle zážitek mi pro letošek stačil," řekla Neumannová. "Bála jsem se, že se nebudu moci dobelhat do práce, ale je to dobrý. Cítím se dobře, jen mě bolí záda, která dostala zabrat při soupažích, ale jinak to následky nezanechalo."

Na start Marcialongy se postavila kvůli slibu. Region Trentino dlouhodobě podporuje, v údolí Val di Fiemme má celou řadu přátel. "Jezdím tam pětkrát do roka, takže jsem jela (závod), protože mě dlouhodobě pošťuchovali, ať si to zkusím, a já slíbila, že jednou pojedu," vysvětlila Neumannová, jež 15. února oslaví 39. narozeniny.

Před závodem Neumannová speciálně netrénovala

Kvůli pomalému nástupu zimy stála poprvé na běžkách až o Vánocích a naposledy čtrnáct dnů před startem. Už dávno není ve vrcholné formě, aby mohla závodit, ale v momentu, kdy si navlékla číslo, se v ní probudila touha soutěžit. "Měla jsem rozporuplné pocity. S číslem na sobě neumím jezdit volně, výletově, ale taky vím, že netrénuji a už na to nemám. Nemohla jsem vyrazit bláznivě, to bych byla za chvilku mrtvá," uvedla.

Na trati cítila, že jí chybí síla. Na rovinách při jízdě soupaž ztrácela, naopak v členitém terénu těžila z techniky, která vždy patřila k jejím silným stránkám. Po padesáti kilometrech měla v Predazzu krizi. "Cítila jsem se odevzdaná, ale ve stoupání v závěru jsem se zase chytla a předbíhala davy lidí," vyprávěla Neumannová. Kamarádi ji hecovali, že čas pod čtyři hodiny je měřítkem kvality. Stihla to o minutu a dvaadvacet vteřin.

Neumannová si jen občas před sebe dává výzvy. Jednou z nich byla Marcialonga. "Pro zimu mám vyčerpáno," zopakovala, že letos už na běžkách závodit nebude. Už ale myslí na léto a možný start na horských kolech v Rakousku v Salzkammergut Trophy. "Musím se jenom rozhodnout, jestli pojedu 72 nebo 119 kilometrů," řekla Neumannová.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články