Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Raška byl pro skokany idolem, kvůli kterému začínali

Praha - Smrtí legendárního Jiřího Rašky ztratil skok na lyžích celosvětový idol. Shodli se na tom současní i bývalí reprezentanti. Národní výběr uctil při dnešním Světovém poháru v Zakopaném památku olympijského vítěze z Grenoblu 1968 černými páskami na rukávech.

"Je to velká ztráta pro český sport. Jirka byl legenda, vždyť jako první Čech vyhrál zimní olympijské hry," řekl Milan Jirásek, předseda Českého olympijského výboru. Vyzdvihl i Raškův charakter a osobní statečnost. "Podepsal 2000 slov. Vychovával mladé skokany, celý život byl věrný sportu a lyžování," řekl Jirásek.

Reprezentace skokanů se v polském Zakopaném dozvěděla o úmrtí Rašky ráno. "Pan Raška byl velkou ikonou a ta smutná zpráva mě dost vzala," řekl Janda. Ten se stal po Raškovi teprve druhým českým skokanem, který vyhrál Turné čtyř můstků.

Jakub Janda
zdroj: ČTK autor: Michal Kamaryt

Reprezentačního trenéra Davida Jiroutka kdysi Raška vedl v juniorech. Jeho svěřenci dnes nastoupili v závodu SP v Zakopaném s černými páskami na rukávech svých kombinéz. "Byl ikonou skoků na lyžích u nás i ve světě. Tyhle zprávy jsou vždycky smutné. Odešel velký skokan a člověk," řekl Jiroutek.

Raška svými úspěchy motivoval mladé skokany. I proto třeba začal skákat Jiří Parma, pozdější mistr světa na středním můstku. "Jmenuji se Jiří jako on, tak jsem říkal, jestliže Raška vyhrál olympiádu, tak proč bych to se stejným jménem nemohl dokázat i já," řekl Parma, bronzový ze soutěže družstev z olympijských her v Albertville 1992.

Triumf Rašky v Grenoblu v roce 1968 zažil přímo na místě Jirásek, který tehdy ve výpravě působil jako lékař lyžařského svazu. "Moje nejsilnější vzpomínka na Rašku? Když jsme Jirku házeli do vzduchu pod můstkem," vrátil se Jirásek v čase.

František Jež, kterého Raška rovněž dlouho připravoval a vychovával, si pamatoval, jak byl v tréninku přísný. "Vždycky byl tvrďák. V tréninku a do všeho se snažil jít s vervou, zarputilostí a až s extrémní silou. Byl naučený ze života všechno překonat," řekl Jež.

Pavel Ploc, bývalý český reprezentant:

"Raškova generace, to byli největší frajeři. Lítali v Planici přes 160 metrů a skákali to v kulichu. Já je obdivuju."

Velkým vzorem byl Jiří Raška i pro pozdějšího úspěšného českého reprezentanta Pavla Ploce. "Demokracie do sportu nepatří a nějaké úlevy v tréninku nemohou být. V tom jsme byli s Jirkou za jedno, že bez dřiny sportovec nic nedokáže. Jenom talent nestačí," zavzpomínal na Raškův přístup ke sportu Ploc.

Říkali jsme mu Amatér, vzpomíná na Rašku trenér Remsa

Každou sobotu večer si telefonovali. Naposledy se viděli loni na setkání olympioniků. "Byl to bezvadný kluk, dříč. Říkali jsme mu Amatér, protože nebyl na vojně jako profesionál, ale makal a trénoval při práci," řekl třiaosmdesátiletý Remsa.

Remsa převzal v roce 1960 skokanskou reprezentaci a vychoval slavnou generaci v čele s olympijským vítězem Raškou. V jeho skupině Remsa Boys byli například Josef Matouš, Dalibor Motejlek nebo Zbyněk Hubač. Rašku si Remsa do týmu vybral hned. O jeho talentu mu kdysi řekl Josef Skrbek, tehdejší předseda trenérské rady. "Říkal, mám tady dobrého kluka, tak jsem se na něj přijel podívat a hned jsem ho bral," uvedl Remsa. Raška přitom podle něj nebyl dynamický a výbušný. "Ale ve vzduchu uměl všechno, měl cit a to ho dostalo dopředu."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články