Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Stíhacímu závodu biatlonistů kralovali Šipulin a Bergerová

Nové Město na Moravě - Světový pohár v biatlonu v Novém Městě na Moravě vyvrcholil stíhacím závodem žen na 10 km a mužů na 12,5 km. V mužském závodě se dokázal propracovat k vítězství Rus Šipulin. O druhé místo se po protestech nakonec podělili Němec Arnd Peiffer, jemuž se nesklopil zasáhnutý terč, s Francouzem Martinem Fourcadem. Českým reprezentantům se nedařilo, nejlepší z nich byl dvaadvacátý Ondřej Moravec. Mezi ženami zvítězila Norka Tora Bergerová. Veronika Vítková doběhla na 21. místě.

Anton Šipulin
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Původně byl v mužském závodě jako třetí klasifikován starší z bratrů Fourcadeových Simon a v cíli se oba sourozenci radovali ze společného pódia stejně jako v sobotním sprintu. Jenže o chvíli později jury výsledky pozměnila. Němci podali protest, neboť Peiffer hned při první chybné ráně trefil terč, jenže ten se nesklopil, takže trestný okruh oběhl neprávem. Až v cíli mu proto bylo z času odečteno 20 sekund a posunul se z pátého místa hned za vítězného Šipulina. Martinu Fourcadeovi následně odečetli rozhodčí 2,4 vteřiny, a proto se nakonec dělil o druhé místo s Němcem.

"Kvůli chybnému terči Peiffera, což jsme zkontrolovali a skutečně se trefil, bylo nutné udělat časovou korekci. Byl to malý technický problém, který se za sto tisíc případů stane jednou," řekl ředitel závodu za mezinárodní federaci IBU Franz Berger. Původně se Peiffer posunul na druhé místo, ale po protestu Francouzů se dělil s Martinem Fourcadem, který cílovou rovinku projel volněji, než kdyby finišoval v souboji. "Tohle rozhodnutí je sportovní a jediné, které je k nim fér," řekl Berger.

Českým reprezentantům opět nevyšla střelba. Dvaadvacátý Moravec netrefil čtyři terče. Domácí jednička a bývalý medailista z mistrovství světa Michal Šlesingr klesl ze 17. místa po startu až na 32. se šesti trestnými okruhy, těsně před ním skončil Jaroslav Soukup.

"Dvojka na závěr byla hodně špatná, to mě strašně mrzí, protože jsem se mohl ještě hodně posunout, ale jinak je to posun dopředu, takže jsem spokojený," řekl Moravec, který startoval z 23. pozice. "Celkově to tady hodnotím jenom pozitivně, bodoval jsem třikrát po sobě, takže super, a diváci byli neskuteční, parádní," řekl.

Tora Bergerová zvítězila v závodě žen díky nejrychlejší závěrečné střelecké položce. S třemi trestnými koly celkem se dostala před Švédku Helenu Ekholmovou, kterou v cíli porazila o 17,9 sekundy. Třetí skončila Marie Laure Brunetová z Francie, která stejně jako Ekholmová zvládla navzdory hustému sněžení čistě všechny čtyři střelby. Veronika Vítková po 13. pozici na startu doběhla jednadvacátá s pěti trestnými koly, druhá domácí reprezentantka Gabriela Soukalová poprvé v sezoně bodovala díky 37. místu.

Obrovské zklamání si ve stíhačce prožila německá favoritka Magdalena Neunerová, která si na první "stojce" spletla terče a čtyřikrát vystřelila na jinou položku. S osmi trestnými koly skončila sedmá, přesto Vysočinu opouštěla jako vedoucí žena Světového poháru.

Závod SP v biatlonu v Novém Městě na Moravě:

Ženy - stíhací závod na 10 km:
1. Bergerová (Nor.) 31:00,3 (3 tr. okruhy), 2. Ekholmová (Švéd.) -17,9 (0), 3. Brunetová (Fr.)-25,1 (0), 4. Domračevová (Běl.) -35,3 (2), 5. Zajcevová (Rus.) -48,3 (4), 6. Burdygová (Ukr.) -1:11,3 (1), 7. Neunerová -1:26,4 (8), 8. Henkelová (obě Něm.) -1:28,8 (2), 9. Palkaová (Pol.) -1:54,9 (1), 10. Mäkäräinenová (Fin.) -2:21,2 (5), ...21. Vítková -3:19,9 (5), 37. Soukalová (obě ČR) -4:55,5 (4).

Průběžné pořadí SP:
1. Neunerová 588 b., 2. Domračevová 531, 3. Zajcevová 521, 4. Mäkäräinenová 491, 5. Bergerová 474, 6. Ekholmová 350, ...34. Vítková 102, 78. Soukalová 4.

Nové Město si za organizaci Světového poháru vysloužilo pochvalu od vedení Mezinárodní biatlonové unie (IBU). Generálka na mistrovství světa 2013, které se na Vysočině uskuteční, podle všech proběhlo na výbornou. Příjemným překvapením byl i divácký zájem o biatlon v Novém Městě. Celkem si našlo cestu do hlediště více jak čtyřicet tisíc diváků.

"Odjedu odtud spokojen a s vědomím, že je vše pod kontrolou a připraveno, aby mistrovství světa bylo za rok úspěšné a bez chyb," řekl předseda IBU Anders Besseberg. "Vše funguje excelentně, moderní stadion je na nejvyšší úrovni a to samé platí o tratích, které jsou náročné a výzvou pro sportovce. Je třeba doladit jen některé detaily. Počet fanoušků je impozantní a je to největší překvapení."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články