Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Cologna sahá po třetím triumfu, Bauer věří v zázrak

Val di Fiemme (Itálie) – Poslední dvě etapy čekají o víkendu běžce na lyžích na Tour de Ski. Lukáš Bauer po čtvrteční etapě nejspíše ztratil naději na útok na stupně vítězů, je průběžně osmý, ale nevzdává se. Martin Jakš se pokusí prodrat do desítky. Jasným favoritem na obhajobu titulu a rekordní třetí vítězství na Tour de Ski je Švýcar Dario Cologna, který má před soupeři náskok minutu a 20 sekund. Dnešní závod mužů startuje ve 14:30. Ženy mají před finále klasickou desítku od 12:45, zatím vede Norka Marit Björgenová o sedm sekund před Polkou Justynou Kowalczykovou. Závěrečnou etapu Tour de Ski sledujte v přímém přenosu v neděli od 14:25 na ČT4 a webu sportživě.cz.

Bauer je před dnešní klasickou dvacítkou s hromadným startem a zítřejším finišem volně s výběhem do sjezdovky Alpe Cermis osmý, ale na pětičlennou skupinu bojující o druhé a třetí místo ztrácí minutu a 40 sekund. "Reálná šance být do třetího místa, jak chci, nejspíše padla, pokud se mi nepodaří zázrak jako před dvěma lety," uvedl Bauer na svém webu. Úplně se však nevzdal. "Budu se snažit."

Trenér Petrásek: Kluci nelezou po čtyřech

Předloni klasickou dvacítku ve Val di Fiemme vyhrál a posbíral 60 bonusových sekund. Dotáhl se tak na Nora Pettera Northuga, kterého následně ve výběhu do sjezdovky porazil a slavil své druhé vítězství v Tour de Ski. "Rozdíly nejsou velké, abychom nemohli jet o vyhlášené cíle. A to také díky vynikajícímu servisu a lékařskému zabezpečení. Kluci nelezou po čtyřech, jsou v přiměřeném stavu," řekl trenér Miroslav Petrásek webu lyžařského svazu.

Lukáš Bauer
zdroj: ISIFA/EPA

Cologna odskočil soupeřům skvělou čtvrteční jízdou z Cortiny do Toblachu. Záhy ujel Northugovi a vypracoval si na pronásledovatele náskok. "Jsem unavený, ale když jsou výsledky, tak člověk rychleji regeneruje. Věřím si, ale musím být připraven a nemyslet si, že to mám v kapse," řekl Švýcar pokorně.

Cologna si přeje mít do finiše minutový náskok

Klasická dvacítka nabízí mnoho bonusových sekund, proto musí být Cologna pozorný. "Rád bych šel do poslední etapy s minutovým náskokem," plánoval. Ví, že i v poslední etapě ho čeká martyrium. "Výběh do sjezdovky je sám o sobě náročný, a když člověk jede sám, nemůže si odpočinout ve skupině," konstatoval.

Zatím druhý Northug, který by chtěl Tour konečně po třech druhých místech vyhrát, boj o první místo skoro odepsal. "Dario je neuvěřitelně silný, fyzicky i technicky výborný," ocenil soupeře. "Ale nic nevzdávám, i když to bude těžké. Ve Val di Fiemme se musím koncentrovat na každou vteřinu a útočit," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články