Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Startuje Turné čtyř můstků, čeští skokani jsou v klidu a věří si

Oberstdorf (Německo) – Čeští skokani na lyžích a zejména Roman Koudelka mají po několika slabších letech opět vysoké ambice v Turné čtyř můstků, které jako jeden z vrcholů sezony začíná dnes kvalifikací na zítřejší závod v Oberstdorfu. Čeští skokani letos prožívají jeden z nejlepších začátků sezony od roku 2006, kdy Turné čtyř můstků vyhrál Jakub Janda. Koudelka je v průběžném hodnocení SP osmý, překvapení roku Lukáš Hlava třináctý. V třicítce je ještě Janda, 34. pozice patří Janu Maturovi. Ti všichni jedou na Turné. Favority budou opět Rakušané, potrápit je ale mohou Němci a Norové. Jubilejní šedesátý ročník prestižního seriálu má dostatek sněhu a problémy by mohl způsobit pouze vítr.

Skoky na lyžích
zdroj: ČTK autor: Radek Petrášek

"Tuhle situaci poznáváme poprvé. Odjíždíme relativně v klidu, protože víme, že týmu se daří. Ale kluci si také samozřejmě kladou větší nároky, chtějí nejen do druhého kola. Chtějí víc, chtějí uspět," řekl před odjezdem kouč David Jiroutek. Důležitý bude rozjezd v Oberstdorfu. Pak přijde Garmisch-Partenkirchen, kde mají oblíbený můstek Koudelka, Janda i Hlava. "Tým si věří," prohlásil trenér. "Bude to ale psychicky náročné pro nás všechny, protože je jasné, že se bude čekat víc než v minulých letech," uznal Jiroutek.

Koudelka má výhodu, že nemusí do kvalifikace. "Kdyby tomu tak bylo i po Turné, bylo by to super," podotkla česká jednička. Kouč se dívá ale ještě dál. "Má na to, aby se v jednom ze závodů dostal na stupně vítězů, ale určitě bude potřebovat i kousek štěstí. Špička je hrozně vyrovnaná a silná," konstatoval Jiroutek.

Po posledních závodech světového poháru tým trénoval v Seefeldu, přes vánoční svátky měli skokani individuální plán. "Ty tréninky v Rakousku byly v těžkých klimatických podmínkách, ale možná by nám to mohlo pomoci, protože je možné, že bude podobné počasí," řekl Jiroutek. "Ale kluci jsou dobře připraveni," ujistil trenér.

Program:

29.–30. prosince: Oberstdorf (HS 137),

31. prosince – 1. ledna: Garmisch-Partenkirchen (HS 140),

3.–4. ledna: Innsbruck (HS 130),

5.–6. ledna: Bischofshofen (HS 140).

Největším favoritem je podle papírových předpokladů Rakušan Andreas Kofler, který v sezoně vyhrál úvodní tři závody a vede světový pohár. Silní však budou i jeho krajané Gregor Schlierenzauer a Thomas Morgenstern, vítěz minulého ročníku. Rakušané vyhráli tři poslední Turné. Olympijský vítěz Simon Ammann v této zimě zatím není ve špičkové formě, ale triumf v Turné je jediný, který ještě v kariéře nezažil. "Právě proto mu věřím, umí se připravit," prohlásil Koudelka.

Rakušany však vyzve hlavně Nor Anders Bardal, druhý muž světového poháru, po deseti letech by mohl vyhrát i Němec. Richard Freitag a Severin Freund sice zatím nemají tolik zkušeností, ale poslední německý vítěz Turné Swen Hannawald jim věří.

Je nám líto, video expirovalo.
Skokani se chystají na Turné

Právě slavný německý skokan je v historii Turné jediným, kdo vyhrál všechny čtyři závody. "Pokud tento rekord vydrží co nejdéle, zlobit se nebudu," řekl Hannawald. "Ale věřím klukům (Freitagovi a Freundovi), připravili se dobře a mohou se stát hvězdami," doplnil.

Pokud by se někomu podařilo vyhrát všechny čtyři závody, dostal by od organizátorů odměnu milion franků (asi 20 milionů korun). V poslední době se Hannawaldovi nejvíce přiblížil Rakušan Wolfgang Loitzl, který na přelomu let 2008 a 2009 vyhrál tři závody a jednou skončil těsně druhý.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články