Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Česká štafeta biatlonistů vybojovala historický úspěch

Hochfilzen – Čeští biatlonisté vybojovali druhé místo ve smíšené štafetě na světovém poháru v Hochfilzenu. Pro historický úspěch v této disciplíně si díky nejlepší střelbě ze všech týmů doběhli Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Ondřej Moravec a Michal Šlesingr. Na vítězné Rusko ztratili 27 sekund, třetí skončilo kvarteto Francie. 

Česká štafeta
zdroj: AP

Češi v součtu všech osmi střeleckých položek jen třikrát dobíjeli, což nedokázal žádný jiný z 25 startujících týmů. Chyběli ovšem mistři světa Norové a ani němečtí biatlonisté nenastoupili v nejsilnějším složení. Vítězná čtveřice Ruska se představila v sestavě Viljuchinová, Zajcevová, Volkov a Šipulin.

Českou štafetu rozjela Vítková, která předávala na osmém místě Soukalové. Ta ještě vylepšila průběžné postavení o dvě příčky. Moravec vytáhl Čechy na průběžné třetí místo za Rusko a Francii. Rus Šipulin doběhl s velkým náskokem, finišmen Šlesingr tak sváděl především souboj o stříbro se Simonem Fourcadem. Na poslední střelbu ve stoje se objevil český biatlonista dříve, ale po jednom dobíjení odjel až za Francouzem. V závěrečném stoupání však dvojnásobný medailista z MS v roce 2007 zabral a Fourcada setřásl.

"Už v prvním a druhém kole jsem si Simona trochu otestoval a zjistil jsem, že jsem na tom běžecky lépe. Věřil jsem proto, že v tom nejtěžším stoupání ho udolám," řekl Šlesingr a ocenil výkony žen i Moravce.

Moravec nahradil původně nominovaného Jaroslava Soukupa, jenž má problémy s kolenem, a vytáhl Čechy mezi medailisty za Rusko a Francii. "Trenér mi říkal, že mě staví proto, abych dal pět na pět, tak jsem ho poslechl a splatil mu důvěru," uvedl Moravec. "Měli jsme střelbu 0+3, to se nám, co závodím, ještě nestalo. Tak si to určitě užijeme a budeme se snažit to zopakovat. Stojí to za to!" dodal. "Jsem rád, že jsem nakonec vsadil na Ondru. On na třetí úsek patří. Předvedl velký výkon jak na střelnici, tak i na trati," chválil trenér Ondřej Rybář.

Čeští biatlonisté tak ve smíšené štafetě vylepšili dosavadní maximum, čtvrtou příčku na mistrovství světa 2005 v Chanty Mansijsku, kde se tato disciplína objevila jako novinka. Po vánoční pauze bude světový pohár pokračovat od 4. ledna v německém Oberhofu, o týden později se biatlonisté představí v Novém Městě na Moravě.

Závod SP v biatlonu v Hochfilzenu (Rakousko):

Smíšená štafeta (2x6 + 2x7,5 km): 1. Rusko (Viljuchinová, Zajcevová, Volkov, Šipulin) 1:13:33,4 (0 tr. kol+5 dobíjení), 2. ČR (Vítková, Soukalová, Moravec, Šlesingr) -27,0 (0+3), 3. Francie (Dorinová-Habertová, Boilleyová, Boeuf, S. Fourcade) -38,5 (0+9), 4. Švédsko -1:02,8 (0+7), 5. Německo -1:10,8 (1+9), 6. Kanada -1:14,5 (0+8).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články