Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Kraus byl před SP nemocný, ale chce opět vyhrávat

Innichen (Itálie) - Skoro dva roky český skikrosař Tomáš Kraus nepocítil, jak chutná první místo v závodu Světového poháru, letos to chce změnit. I přesto, že v italském Innichenu mu dnešní kvalifikací začne sezona bez mistrovství světa nebo olympijských her a bývalý dvojnásobný světový šampion ji chce pojmout jako testovací a spíš odpočinkovou. Navíc Kraus v posledních týdnech dost laboroval se zdravím.

Skikrosař Tomáš Kraus
zdroj: ČT24

Naposledy Kraus, bývalý čtyřnásobný vítěz seriálu, ovládl závod SP v březnu 2009 v La Plagne. Od té doby má na svém kontě tři třetí a jedno druhé místo. V uplynulých dvou sezonách byl celkově vždy sedmý. "Už mi to vyhrávání chybí. I když letošní sezona bude trochu jiná, jsem přeci jen pořád závodník a chci vyhrávat. Loňská druhá půlka sezony byla výborná, kdybych na to dokázal navázat, tak by se mi to líbilo," řekl před úvodním závodem sezony.

Byl průkopníkem nové disciplíny. V listopadu 2002 vyhrál premiérový závod Světového poháru, roky udával skikrosu tón. Soupeři se mu v posledních letech vyrovnali, ale Kraus se rozhodl, že se nedá a vydrží až do olympijských her v Soči 2014. To mu už bude skoro čtyřicet let. "Proto chci letos hodně testovat materiál, techniku jízdy, starty, zkrátka zkoušet a vymýšlet jak se ještě zlepšit," uvedl.

Sáhl také ke spolupráci s Milanem Moravcem, bývalým koučem slavné české plavkyně, mistryně Evropy a evropské rekordmanky Ilony Hlaváčkové. Společně už skoro rok pracují na psychomotorickém tréninku. Na sezonu je prý připravený výborně. "Už toho tréninku bylo dost, jsem na závody docela natěšený," prohlásil. V závěrečné přípravě ho ale dost zbrzdilo nachlazení, lékaři dokonce měli podezření na zápal plic. 

Vedle Krause by do závodů Světového poháru měli nastupovat také Petr Takáč, Jakub Kopřiva a talentovaná Nikol Kučerová. Světová špička by se neměla podle Krause moc měnit; obhajovat celkové vítězství bude Rakušan Andreas Matt, silný bude i Kanaďan Christopher Delbosco. Po zranění se vracejí vítěz Světového poháru 2010 Michael Schmid z Německa a Švéd Lars Lewen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články