Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Čeští curleři hrají poprvé na ME o cenné kovy

Moskva – Čeští curleři hrají poprvé v historii na mistrovství Evropy o medaile. Tým skipa Jiřího Snítila zvládl na šampionátu v Moskvě dnešní zápasy tiebreaku, porazil Německo 7:4, Skotsko 7:5 a postoupil do další fáze play-off. V ní zdolal 9:8 Dánsko a má šanci i na zápas o zlato. "Je to historický úspěch mužského týmu, jakého jsme kdy dosáhli," řekl Karel Kubeška, předseda Českého svazu curlingu.

Curling
zdroj: Wikipedia

Čeští curleři hrají na ME nebo na mistrovství světa poněkolikáté se stejným týmem vedeným skipem Snítilem a zkušenosti jsou znát. "Je to možná poprvé, kdy jsme my ostřílenější než většina týmů, což se projevilo v krizových momentech, které naši zahráli lépe, s větší jistotou a díky dobrému vedení hry," řekl Kubeška a ocenil Snítila. "Zahrál několik kamenů, které v podstatě rozhodly o našich výhrách."

Češi bojovali o poslední volné místo v semifinále v tiebreaku, jelikož se po základní části s pěti výhrami dělili o čtvrté místo s Německem, Skotskem a Švýcarskem. Nejdříve v tiebreaku porazili Německo a posléze dokázali zdolat i Skoty.

Curlingová dráha
zdroj: Wikipedia

V prvním zápase o medaile se Češi střetli s Dánskem a zdolali ho 9:8 po dodatečném endu. Výhra je posunula do pátečního semifinále proti Norsku. Vítěz tohoto duelu se utká ve finále se Švédskem, poražený o bronz s Dánskem. Muži si na ME již zajistili účast na mistrovství světa 2012. V květnu půjde ve Švýcarsku o medaile i o body do kvalifikace pro olympijské hry 2014 v Soči. "Vytvořili jsme si na Evropě respekt a budeme mít lepší pozici," řekl Kubeška.

Jistou účast na MS ještě nemají ženy, které v tiebreaku o přímý postup prohrály 4:6 po dodatečném endu se Švýcarskem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články