Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Bank i Krýzl vypadli v Beaver Creeku v 1. kole, vyhrál Hirscher

Beaver Creek – Lyžař Ondřej Bank po návratu k závodění po vážné nemoci obsadil v obřím slalomu Světového poháru v americkém Beaver Creeku 46. místo a stejně jako další český reprezentant Kryštof Krýzl nepostoupil do druhého kola. Závod vyhrál Rakušan Marcel Hirscher, který o 16 setin sekundy porazil domácího favorita a úřadujícího mistra světa této disciplíny Teda Ligetyho. Získal tak pro lyžařskou velmoc Rakousko první vítězství v sezoně.

Marcel Hirscher
zdroj: ISIFA

Dvaadvacetiletý Rakušan ztrácel po 1. kole na Ligetyho 21 setin, ale ve druhém předvedl nejrychlejší jízdu ze všech. Naopak vítěz úvodního obřího slalomu ze Söldenu a držitel čtyř malých glóbů Ligety v závěrečné pasáži v záklonu chyboval a ztratil drahocenné setiny, které ho stály vítězství. I tak se posunul na páté místo průběžného pořadí SP. Třetí dnes skončil Němec Fritz Dopfer.

Nejlepšímu českému sjezdaři Bankovi naměřila časomíra v 1. kole o téměř tři sekundy horší výkon než průběžnému lídrovi Ligetymu. Český závodník se nyní v zámoří musí rozhodnout, jestli bude v této sezoně pokračovat, nebo ji vynechá.

Hned od začátku pátý muž z kombinace na únorovém mistrovství světa v Garmisch-Partenkirchenu ztrácel skoro sekundu a po několika menších chybách uprostřed trati projel cílem se ztrátou 2,98 sekundy na Ligetyho. "Udělal jsem tam tři chyby, to byl základ dnešního neúspěchu," řekl Bank. Krýzl byl o 11 setin rychlejší a obsadil 42. místo z 63 startujících.

Bank dosud bodoval v obřím slalomu v kariéře dvanáctkrát, do desítky se dostal jednou v prosinci roku 2010, kdy byl v Alta Badii pátý. Dnes ale čekal, že to nebude vůbec snadné. "Necítil jsem se špatně, ale ten výpadek v tréninku byl velký a dneska se to ukázalo. Nejsem ještě ve stoprocentní pohodě a chyběla i síla, protože to byl dost dlouhý obřák. I z toho pramenily ty chyby," uvedl.

Závod v Beaver Creeku
zdroj: ISIFA

Jednatřicetiletý lyžař se dnes vrátil do SP po neznámé chorobě, kvůli níž v létě strávil mnoho týdnů v nemocnici, zhubl 15 kilogramů a nelyžoval pět měsíců. Do závodů se rozhodl naskočit již v USA, neboť jeden odjetý závod v každé disciplíně neznamená vyřazení ze seznamu zraněných lyžařů, jimž se jen velmi pomalu snižují body FIS, podle nichž jsou nasazováni na start.

Bank se teprve rozhodne, jestli nastoupí také do dalšího obřího slalomu v úterý, který se pojede jako náhrada za závody ve francouzském Val d'Isere, kde není sníh. Tím pádem by přišel o status zraněného lyžaře a body FIS by získával podle výsledků. A to je pro Banka risk, neboť do dnešního závodu vyjel s dobrým číslem jako dvacátý.

"Chtěl jsem to vyzkoušet co nejdřív, protože v polovině sezony by to nemělo smysl. Ale teď se musím rozhodnout, jestli budu pokračovat, nebo to nechám na odpočinek a investování sil do další sezony. Nic mezi teď neexistuje. Ten výpadek byl opravdu velký a musím to pořádně zhodnotit," prohlásil Bank. "Musíme hodně přemýšlet, abychom něco nepokazili," dodal svěřenec svého bratra Tomáše.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články