Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Koudelka skončil v Kuusamu pátý, české družstvo šesté

Kuusamo (Finsko) – Družstvo českých skokanů na lyžích obsadilo v Kuusamu v premiérovém závodě sezony světového poháru šesté místo. Vyhráli suveréni této disciplíny z posledních let Rakušané. Kvarteto Jakub Janda, Jan Matura, Lukáš Hlava a Roman Koudelka absolvovalo v jednokolovém závodu přeloženém ze soboty první oficiální skok zimy, neboť program v Kuusamu značně zredukoval vítr.

Češi byli šestí s velkým, více než šedesátibodovým náskokem před sedmými Poláky a naopak od třetích Rusů je dělilo zhruba 16 bodů. Mohli jen litovat, že bývalý vítěz SP Janda neustál svůj jinak povedený skok 138,5 metru a za nevydařený dopad následovaly srážky. Zazářil naopak Koudelka, jehož 142 metrů z poslední série překonal z celého pole skokanů pouze o metr Rus Denis Kornilov.

"Na začátek sezony bez prvního skoku to nebylo z pohledu týmu zlé," řekl trenér Jakub Jiroutek s tím, že jeho svěřenci v Kuusamu kvůli špatným podmínkám zvládli jako všichni jen jeden oficiální trénink. "A to v brutálních podmínkách. Jít pak do soutěže týmů s nepocitem vzletu a do značného protivětru, to nebylo lehké pro nikoho, a proto se snadno stane pád," uvedl směrem k Jandovi.

Olympijští vítězové a mistři světa Rakušané potvrdili roli největších favoritů více než stobodovým náskokem před Japonskem. Před Čechy se ještě dostali čtvrtí Němci a pátí Slovinci.

Koudelka skončil mezi jednotlivci pátý

Skokan na lyžích Roman Koudelka vstoupil do světového poháru pátým místem v Kuusamu. Stupně vítězů dnes v prvním závodu sezony obsadili Rakušané, stejně jako loni vyhrál Andreas Kofler. Dvaadvacetiletý Koudelka byl za skok dlouhý 127,5 m pátý už po úvodním kole, v druhém přidal půl metru a pozici mezi nejužší špičkou potvrdil. Korunoval tak úspěšný den, neboť už dopoledne přispěl druhým nejdelším skokem v soutěži k šestému místu českého družstva.

Koudelka zaostal necelé tři body za čtvrtým Kamilem Stochem z Polska. Na třetí pozici, na niž dosáhl v SP jedinkrát v kariéře letos v Harrachově, ztratil už dvacet bodů. Člen vítězného rakouského družstva Kofler porazil v těsném souboji o sedm desetin sekundy krajana Gregora Schlierenzauera, jenž neudržel téměř devítibodové vedení z prvního kola.

Třetí skončil úřadující vítěz SP Thomas Morgenstern. Z české čtveřice dosáhl na body také zkušený Jakub Janda, jenž skončil dvacátý. Lukáš Hlava obsadil v úvodním kole první nepostupové místo, od elitní třicítky ho dělily tři desetiny bodu. Jan Matura byl jednačtyřicátý.

Výsledky SP ve skocích na lyžích:

Družstva: 1. Rakousko (Loitzl, Kofler, Schlierenzauer, Morgenstern) 517,2 b., 2. Japonsko (Kobajaši, Točimoto, Takeuči, Ito) 408,4, 3. Rusko (Vasiljev, Kaliničenko, Trofimov, Kornilov) 398,3, 4. Německo 392,1, 5. Slovinsko 386,4, 6. Česká republika (Janda, Matura, Hlava, Koudelka) 381,9.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články