Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Úvodní obří slalom v Söldenu vyhrála americká lyžařka Vonnová

Sölden - Úvodní závod sezony Světového poháru ve sjezdovém lyžování vyhrála americká hvězda Lindsey Vonnová. Sedmadvacetiletá olympijská vítězka, které v minulém ročníku uniklo celkové prvenství v seriálu o tři body, triumfovala v obřím slalomu v rakouském Söldenu. České reprezentantky nebodovaly. Vonnová dosáhla na 42. vítězství v kariéře a dotáhla se v historické tabulce na stále aktivní Pärsonovou. Více závodů vyhrály pouze Annemarie Moserová-Pröllová (62), Vreni Schneiderová (55) a Renate Götschlová (46).

Ilustrační foto

Vonnová zvítězila v tradičním zahajovacím závodu SP především díky skvělému výkonu ve druhém kole, v němž zajela nejrychlejší čas. Posunula se tak na první místo ze čtvrtého, které jí patřilo po úvodním kole, a vůbec poprvé v kariéře vyhrála v elitním seriálu obří slalom. Zařadila se tak do nyní pětičlenného klubu lyžařek, které zvítězily ve všech pěti alpských disciplínách. Před Vonnovou to dokázaly Petra Kronbergerová, Pernilla Wibergová, Janica Kosteličová a Anja Pärsonová.

"Nemůžu tomu uvěřit. Splnil se mi velký sen. Tady jsem byla nejlépe devátá, takže je to velká změna," řekla Vonnová, jež dosud v obřím slalomu dosáhla pouze jednou na stupně vítězů. "Výhra v obřím slalomu byla dlouho mimo můj dosah. V minulé sezoně jsem ale po třetím místu ve Špindlerově Mlýně začala myslet na to, že jednou by se to mohlo podařit," dodala dvojnásobná mistryně světa. "Trenéři mi před druhým kolem řekli, že mám sebevědomí, tak ať jedu, jak nejrychleji dovedu," popsala svou taktiku.

Trojnásobná celková vítězka SP z let 2008-10 Vonnová porazila o čtyři setiny sekundy majitelku malého glóbu za hodnocení obřího slalomu Viktorii Rebensburgovou z Německa, které tak v prosluněném Söldenu těsně unikla obhajoba loňské výhry. Třetí skončila domácí Elisabeth Görglová. Vstup do sezony se nepovedl vítězce Světového poháru Marii Höflové-Rieschové z Německa, která obsadila až 24. pozici. Útok na první vítězství v SP v kariéře nevyšel Italce Federice Brignoneové. Vicemistryně světa z Ga-Pa po prvním kole vedla před Görglovou o 44 setin, druhou jízdu však kvůli pádu krátce po startu nedokončila.

Při neúčasti dlouholeté české jedničky Šárky Záhrobské se v Söldenu představily dvě mladé závodnice a mezi elitní třicítku se nevešly. Osmnáctiletá Kateřina Pauláthová, jež bodovala letos v březnu v obřím slalomu SP ve Špindlerově Mlýně, první jízdu nedokončila. "Pista byla tvrdá. Zlom jsem zvládla v pohodě. Byl to první závod sezony, takže to byl velký tlak. Ale jsem spokojená - udělala jsem maximum a už se těším na příští závod," uvedla Pauláthová. O rok starší Martina Dubovská skončila s obrovskou ztrátou 14,70 poslední na 50. místě.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články