Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Sáblíková se může těšit na superbrusle

Amsterodam – Rychlobruslařka Martina Sáblíková chce v nadcházející sezóně vyzkoušet nový typ bruslí. Z karbonových materiálů a přesně na míru každého chodidla. Jejich výrobu v Nizozemsku sledoval štáb České televize.

Martina Sáblíková
zdroj: ČT4

Vše začalo koncem loňské sezony. Sabílková si musela nechat udělat přesné odlitky obou chodidel, na ty se nanesly umělohmotné pásky vytvrzené sádrou. Roztřižená forma se potom v Holandsku spojila a nalila se do ní pryskyřice. Vznikla tak přesná kopie chodidel. "Karbonová pata se doplní kůží a vznikne kompletní brusle," říká výrobce bruslí Jan Simon.

Tím, že karbonová pata kopíruje tvar chodidla, získá Sáblíková větší oporu o led. S citem už to bude horší. Na rozdíl od sprinterů, kteří mají botu natěsno, bude mít ale v brusli o něco větší volnost. "Když ji poprvé obuje, asi jí to bude bolet, ale je to jediná možnost ke zrychlování," tvrdí Simon. Stejné brusle už obouvá jedna z největších soupeřek, Holanďanka Irene Wüstová, a tak si Sáblíková musí na nové obutí zvyknout do půlky listopadu, kdy začíná světový pohár.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články