Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Japonka Andová se vrátila na krasobruslařský trůn

Moskva - Japonka Miki Andová se po čtyřech letech vrátila na trůn krasobruslařské mistryně světa. Na šampionátu v Moskvě porazila se ziskem 195,79 bodu korejskou favoritku Kim Ju-na, která zaostala jen o 1,29 bodu. Bronz připadl Italce Carolině Kostnerové. Třiadvacetiletá Andová zazářila na šampionátu v roce 2007, kdy překvapivě získala zlato. Od té doby se jí povedlo skončit pouze jednou třetí a na další výraznější úspěch si musela počkat až do dneška.

Ve volné jízdě navázala na vydařený krátký program a i přes menší zaváhání při flipu dokázala vyhrát vyrovnaný souboj s Kim Ju-na. Body nastřádala i tím, že většinu svých skoků si nechala až do druhé části jízdy, za což byla lépe ohodnocena.

Olympijská vítězka a světová rekordmanka Kim Ju-na šla do volných jízd s minimálním náskokem a věděla, že k poražení Andové potřebuje zajet naplno. To se jí však nepovedlo, když hned dvakrát skočila místo dvojitého skoku jen jednoduchý, což ji stálo bodovou ztrátu.

Stejně jako loni, kdy prohrála s jinou Japonkou Mao Asadaovou, se Kim Ju-na musela spokojit se stříbrem. Ve dvaceti letech však už má na kontě vynikající bilanci pěti medailí z mistrovství světa v řadě.

Obhájkyni prvenství Asadaové soutěž nevyšla. Dvojnásobná mistryně světa a stříbrná medailistka z olympijských her ve Vancouveru potvrdila ztrátu formy a po několika bodových odpočtech za nedotočené skoky zaostala za svým osobním maximem o 33 bodů.

Nakonec jí to stačilo alespoň na šesté místo. Pomohlo jí k tomu však zaváhání domácí favoritky Xenie Makarovové, která bojovala o bronzovou medaili, ale volnou jízdu pokazila. Dokonce předvedla kombinaci navíc, za což ji rozhodčí potrestali výrazným bodovým odpočtem. K nelibosti ruského publika spadla až na sedmou pozici.

V soutěži tanečních párů získali pro USA první titul v disciplíně v historii Meryl Davisová s Charliem Whitem. Druzí skončili obhájci titulu a olympijští šampioni Tessa Virtueová, Scott Moir z Kanady, bronz získali američtí sourozenci Maia a Alex Shibutaniovi. Český pár Lucie Myslivečková, Matěj Novák nepostoupil do volných jízd a skončil na 22. příčce.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články