Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Březina i Verner jsou na MS v první osmičce

Moskva - Krasobruslař Michal Březina je po krátkém programu na mistrovství světa v Moskvě sedmý, hned za ním následuje Tomáš Verner. V polovině soutěže vede s obrovským náskokem Kanaďan Patrick Chan, jenž vyhrál krátký program v novém světovém rekordu 93,02 bodu. Volnými jízdami vyvrcholí soutěž mužů ve čtvrtek, oba čeští reprezentanti nastoupí v předposlední rozjížďce. Ve volných jízdách se představí i sportovní dvojice Klára Kadlecová a Petr Bidař, kteří při své premiéře na MS skončili v krátkém programu patnáctí.

Do krátkého programu vstupovali čeští krasobruslaři na led v poslední skupině. Březina, jenž se po podzimní operaci křečové žíly pokusí v Moskvě obhájit čtvrté místo, zajel program čistě a získal 77,50 bodu. Verner upadl při čtverném toeloopu a připsal si známku 75,94. Oba mohlo těšit, že patří do elitní desítky průběžného pořadí a před nimi jsou jen dva jiní Evropané.

Záznam krátkého programu mužů z MS v krasobruslení sledujte zde.


Češi nevzdávají boj o medaile

"Sice byla menší chybička ve výjezdu z trojité kombinace, která mě možná stála místo v průběžném pořadí, ale to snad nebude hrát tak velkou roli. Teď už s tím nic nenadělám, můžu to napravit jedině ve volné jízdě," řekl Březina. Pro volnou jízdu si proto ponechal i čtverné skoky, které si v Moskvě zatím zkusil jen na trénincích a v pondělní kvalifikaci, kdy dvakrát spadl.

Tomáš Verner:

"Na černým koni ještě pořád sedím, jeden pád mě z něj nesesadil. Ještě pořád cválám a zítra to roztočíme."

Verner musel po pádu pozměnit sestavu, protože z posezu na ledě se nedalo přejít ke kombinaci se čtverným skokem. "Najednou jsem seděl na zadku a nedalo se dělat nic jiného než jet dál a to jsem udělal," prohlásil.

Český reprezentant je také přesvědčen, že boj o medaile není úplně ztracen, přestože Chanův náskok se už dohnat nedá. "Rozdíly nejsou až tak velký, všechno se dá ještě dohnat a skokanskou jistotu mám. To, že jsem dneska upadl, ještě neznamená, že bych chtěl házet flintu do žita," řekl.

Hvězdou dnešního programu byl Kanaďan Chan, vicemistr světa z předchozích dvou let. Svou jízdu zahájil kombinací čtverného a trojného toeloopu a v rychlém tempu suverénně mířil za dílčím prvenstvím. Známkou 93,02 bodu překonal dosavadní rekord Jevgenije Pljuščenka (91,30) z loňského mistrovství Evropy v Tallinnu.

Ze druhého místa bude útočit na medaili Nobunari Oda, který však na Chana ztrácí více než jedenáct bodů, třetí je úřadující šampion a další Japonec Daisuke Takahaši. Volné jízdy pro 24 krasobruslařů odstartují ve čtvrtek v 11:30.

Česká sportovní dvojice se představí i ve volných jízdách

Velký úspěch zaznamenali při své premiéře mezi světovou elitou Kadlecová a Bidař, kteří v kategorii sportovních dvojicích reprezentují české barvy poprvé od roku 2003. Krátký program zajeli bezchybně, získali za něj 45,20 bodu a z 22 párů obsadili předposlední postupové místo.

Muži - po krátkém programu:

1. Chan (Kan.) 93,02,

2. Oda 81,81,

3. Takahaši (oba Jap.) 80,25,

4. Gačinskij (Rus.) 78,34,

5. Amodio (Fr.) 77,64,

6. Kozuka (Jap.) 77,62,

7. Březina 77,50,

8. Verner (oba ČR) 75,94.

Kanadský krasobruslař Patrick Chan
zdroj: ČTK/AP autor: AP Photo
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články