Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Krasobruslařské MS startuje. Přivezou Češi medaili?

Moskva - Moskva hostí odložené mistrovství světa v krasobruslení, které se po ničivém zemětřesení nemohlo uskutečnit v březnu v Tokiu. V moskevské Megasport Areně se však neobjeví řada hvězd, což zvyšuje české naděje. Ty drží především Tomáš Verner a Michal Březina. Šampionát startuje dnes mužskou kvalifikací, do které se zapojí i Březina. České krasobruslení má totiž na základě loňských výsledků jen jedno přímé postupové místo a to zásluhou postavení ve světovém žebříčku připadlo Vernerovi, který je pátý na světě, zatímco Březina osmý.

Šampionát měl původně začít v Japonsku 21. března, kvůli obrovské katastrofě spojené se zemětřesením a vlnou tsunami musel být odložen. To se hodilo především Březinovi, který v úvodu sezony podstoupil operaci a musel se vracet do formy. "Měl jsem trochu více času na to, abych stabilizoval čtverné skoky. Z tohoto pohledu beru odložení šampionátu jako určitou výhodu," řekl Březina, který obhajuje čtvrté místo, což je nejlepší české umístění na MS od dob Ondreje Nepely, který v letech 1969 až 1973 získal tři zlaté a dvě stříbrné medaile.

Verner se přímo v dějišti šampionátu připravuje již od poloviny tohoto týdne. Vyřešil tak problém s chybějící ledovou plochou v Praze. Čtyřiadvacetiletý krasobruslař na loňském mistrovství světa po nevydařené olympiádě nestartoval. V Moskvě by ale rád potvrdil příslušnost k elitě a navázal na dobrý výkon z listopadu, kdy v ruské metropoli poprvé v kariéře ovládl závod seriálu Grand Prix a porazil například i vicemistra světa Patricka Chana z Kanady.

Tomáš Vener:

"V tréninku se mi dařilo až tak, že mě to zaskočilo. Jezdil jsem jízdy a vyklidila se mi celá plocha. Tím, jak jsem skákal, tak jsem všechny vyděsil. Měl jsem z toho dobrý pocit."

Právě Chan zřejmě bude hlavním favoritem. Na šampionátu totiž chybí řada hvězd včetně Američanů Johnnyho Weira a olympijského vítěze Evana Lysaceka, kteří tuto sezonu vypustili, a především Rusa Jevgenije Pljuščenka. Největšími soupeři Březiny a Vernera tak vedle Chana budou pravděpodobně zkušený Francouz Brian Joubert, jeho krajan Florent Amodio, který se stal překvapivým mistrem Evropy, či japonský obhájce titulu Daisuke Takahaši.

Mezi ženami obhajuje titul Japonka Mao Asadová, kterou se pokusí sesadit olympijská vítězka Kim Ju-na z Koreje. K dalším favoritkám patří Finka Kiira Korpiová, Kanaďanka Cynthia Phaneufová, Italka Carolina Costnerová či Japonka Miki Andová.

Ve sportovních dvojicích si největší naděje na úspěch dělají při absenci obhájců titulu Čching Pchang, Ťien Tchung z Číny němečtí mistři Evropy Aljona Savčenková a Robin Szolkowy. Domácí medailovou nadějí pak jsou Juko Kavagutiová a Alexander Smirnov.

Program:

Pondělí 25. dubna: kvalifikace mužů.

Úterý 26. dubna: kvalifikace žen a tanečních párů.

Středa 27. dubna: krátký program mužů a sportovních dvojic.

Čtvrtek 28. dubna: volná jízda mužů a sportovních dvojic.

Pátek 29. dubna: krátký program žen a tanečních párů.

Sobota 30. dubna: volný jízda žen a tanečních párů.

Neděle 1. května: závěrečná exhibice.

Mezi světovou konkurencí se poprvé představí i český pár Klára Kadlecová a Petr Bidař, kteří na ME skončili sedmí. Je to vůbec poprvé od roku 2003, co na MS startuje česká sportovní dvojice. Posledními byli Kateřina Beránková a Otto Dlabola.

Česká republika má své zastoupení i mezi tanečními páry v Lucii Myslivečkové a Matěji Novákovi. Ti se budou snažit udržet krok s konkurencí, které dominují obhájci titulu Tessa Virtueová a Scott Moir z Kanady a loni stříbrní Američané Meryl Davisová a Charlie White. Velké šance má i Vernerova francouzská přítelkyně Pechalatová s Fabianem Bourzatem.

Čeští účastníci MS:

Muži: Tomáš Verner, Michal Březina, Pavel Kaška (náhradník).

Sportovní dvojice: Klára Kadlecová a Petr Bidař.

Taneční páry: Lucie Myslivečková a Matěj Novák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články