Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Kraus se rozhodl, že bude závodit až do Soči

Praha - Někdejší čtyřnásobný vítěz Světového poháru a dvojnásobný mistr světa ve skikrosu Tomáš Kraus se definitivně rozhodl, že bude pokračovat v kariéře až do olympijských her v Soči v roce 2014. Za tři roky mu bude čtyřicet let. "Pořád cítím, že na to mám, a je to pro mě lepší kvůli plánování přípravy," řekl Kraus, jenž je průkopníkem disciplíny, v níž se čtyři lyžaři najednou pustí do sněhového koryta. V roce 2002 vyhrál vůbec první závod Světového poháru a o tři roky později se stal poprvé mistrem světa. V letech 2005, 2006, 2008 a 2009 získal Křišťálový glóbus za vítězství ve Světovém poháru v disciplíně, v roce 2006 dokonce opanoval celý seriál v akrobatickém lyžování.

Když vstupoval do loňské sezony, už se potichu mluvilo o tom, že olympijská premiéra skikrosu ve Vancouveru bude možná jeho posledním velkým závodem. Navzdory neúspěchu v Kanadě se Kraus rozhodl ještě jednu sezonu jezdit. Nyní ho opět přesvědčily výsledky zejména ze závěru sezony, v níž byl čtvrtý na mistrovství světa.

"Letošní sezona mi ukázala, že na to ještě mám, takže mi nezbývá nic jiného než pokračovat až do Soči. Cítím se dobře, je to slušná výzva a stojí to za to," řekl. O alespoň jedno vítězství v letošním ročníku SP ho prý připravili Rakušan Andreas Matt a Kanaďan Christopher Delbosco, kteří měli životní sezonu.

"To rozhodnutí jsem udělal i proto, abych pořád nemusel každému říkat, jak dlouho ještě hodlám jezdit," smál se Kraus. Po Soči takřka jistě ukončí kariéru. "V tuhle chvíli si nedokážu představit, že bych ještě pokračoval. Je to asi jasné," prohlásil. 

Už v letošní sezoně nedával skikrosu 110 procent, jak byl zvyklý, a hodlá se tak k závodění postavit i v příštím roce, kdy není globální vrchol. Až rok před olympiádou opět zapne naplno. "Ale neupínám se jen na Soči, abych tam nezklamal. Celý olympijský cyklus je pro mě ideální na plánování přípravy," vysvětlil.

I skutečnost, že nemá žádné zdravotní problémy, ho vybízí pokračovat v kariéře. "Cítím se paradoxně lépe než před pěti sedmi lety," uvedl. Přičítá to k tomu, že umí se svým tělem zacházet. "Je jasné, že budu muset o sebe více dbát, ale cit a zkušenosti se strašně počítají."

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články