Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bank byl v Kvitfjellu 17. a poprvé bodoval ve sjezdu SP

Kvitfjell - Český lyžař Ondřej Bank obsadil 17. místo v dnešním sjezdu v Kvitfjellu, a poprvé v kariéře tak v této disciplíně bodoval ve Světovém poháru. Závod překvapivě vyhrál Švýcar Beat Feuz, jehož dosavadním maximem v SP byla sedmá příčka. Třicetiletý Bank ztratil na vítěze 1,28 sekundy a je jedním ze šesti lyžařů, kteří v této sezoně získali body ve všech pěti pohárových disciplínách. Rodák ze Zábřehu na Moravě ještě vylepšil výkon Petra Záhrobského, jenž jako dosud jediný Čech bodoval ve sjezdu v prosinci 2009 ve Val Gardeně 21. místem.

Čtyřiadvacetiletý outsider Feuz porazil v těsném souboji o pět setin sekundy úřadujícího mistra světa Erika Guaye z Kanady. Třetí skončil v dějišti olympijských her 1994 zkušený Rakušan Michael Walchhofer. Světový šampion z roku 2003, jenž po sezoně ukončí kariéru, se tak udržel v boji o malý křišťálový glóbus za hodnocení disciplíny.

Před posledními dvěma sjezdy, z nichž první je na řadě už v sobotu, ztrácí na vedoucího Didiera Cuche 50 bodů. Švýcar dnes dojel pátý s malým odstupem
24 setin sekundy. Za velkým křišťálovým glóbem míří Chorvat Ivica Kostelič, jenž dnes sice skončil čtyřiadvacátý, ale šest závodů před koncem vede před Cuchem o 544 bodů.

"Vím, že teď jezdím rychle, že to ale bude stačit na výhru, to jsem si nikdy nemyslel. Samozřejmě jsem měl ale také štěstí na viditelnost," řekl vítězný Feuz. Trojnásobný juniorský mistr světa z roku 2007 startoval s číslem pět, později byl kvůli zhoršeným podmínkám závod na několik minut přerušen.

Dnešní sjezd v Kvitfjellu byl náhradou za zrušený prosincový závod v Beaver Creeku. V sobotu se na Olympiabakken jede další sjezd, v neděli pak superobří slalom.

Michael Walchhofer
zdroj: ČTK autor: ČTK
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články