Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

I padesátku ovládl Northug, Bauer třináctý

Oslo - Norský lyžař Petter Northug dominoval závěrečnému běhu světového šampionátu v Oslu na 50 km volnou technikou a doběhl si pro třetí zlato. Český reprezentant Lukáš Bauer dnes skončil třináctý, když za Northugem zaostal 32 sekund. O jednu příčku za norským vítězem doběhl ve finiši stejně jako předloni v Liberci Rus Maxim Vylegžanin a bronzovou medaili vybojoval další Nor Tord Asle Gjerdalen.

Northug potvrdil svoji suverenitu v závodech s hromadným startem. Padesátku vyhrál už na třetí velké akci za sebou, když před šampionátem v Holmenkollenu triumfoval také v Liberci a na loňské olympiádě ve Vancouveru. V závěru maratonu rozjásal Norsko stejně jako při páteční štafetě, kdy také ovládl poslední úsek. Předtím dominoval i ve skiatlonu. Jeho bilanci a nadvládu nad současným mužským lyžováním podtrhují ještě dvě stříbra ze sprintu jednotlivců a dvojic.

Závěrečný závod světového šampionátu nevybočil z tradice posledních mužských maratonů na vrcholných akcích, na nichž také rozhodoval až finiš. Početná skupina závodníků jela dlouho pohromadě a v hlavním poli byli i Bauer s Koukalem. Bauer se držel blízko u čela, ale když se tempo patnáct kilometrů před koncem začalo pomalu zvyšovat, nástupy nestačil zachytávat.

50 km volnou technikou s hromadným startem:

1. Northug (Nor.) 2:08:09,0; 2. Vylegžanin (Rus.) -1,7; 3. Gjerdalen -6,3; 4. Röthe (oba Nor.) -8,0; 5. Harvey (Kan.) -8,2; 6. Angerer (Něm.) -8,2; 7. Rickardsson (Švéd.) -8,5; 8. Lallukka (Fin.) -10,4; 9. Di Centa (It.)
-24,9; 10. Dolidovič (Běl.) -26,9;

...13.Bauer -32,1; 23. Koukal -2:36,7;
43. Magál -8:59,9.

Na 44. kilometru Bauer za lídry zaostával už o jedenáct sekund a bylo jasné, že se jeho medailový sen rozplývá. Situaci si znovu suverénně pohlídal Northug. Vylegžanin v posledních dvou kilometrech ve stoupáních přeřadil na vyšší rychlostní stupeň, ale norský šampion se udržel v závěsu a s vedoucí dvojicí se vyvezl i Gjerdalen. Na stadionu pak opět vládl Northug. Stejně jako ve štafetě zaútočil dvě stě metrů před cílem na závěrečném krátkém výběhu u hlavní tribuny a Vylegžanin už nedokázal reagovat.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články