Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Na biatlonovém MS je největší českou nadějí Šlesingr

Chanty Mansijsk (Rusko) - Na umístění v první desítce pomýšlejí čeští biatlonisté před čtvrtečním startem mistrovství světa v ruském Chanty Mansijsku, kde před osmi lety prožili nejúspěšnější šampionát v historii vyšperkovaný ziskem tří cenných kovů. Největší medailovou nadějí je znovu Michal Šlesingr, který se po vydařené generálce na MS poprvé v kariéře protlačil do elitní desítky Světového poháru. Pokud si formu udrží, mohl by navázat na stříbro a bronz z roku 2007. Přímý přenos úvodního závodu smíšených štafet vysílá ČT4 a web ct4sport.cz od 12:25.

Zatímco Němci a Norové mohou v ruském středisku získat až okolo deseti cenných kovů, pro české biatlonisty by bylo každé umístění na stupních vítězů velkým úspěchem. Reprezentanti však opět mohou potvrdit, že se jim v lichých letech daří podstatně víc než v sudých. Po medailových úspěších v Chanty Mansijsku totiž vybojovali poslední cenné kovy v roce 2005 v Hochfilzenu a 2007 v Anterselvě, kde zazářil Šlesingr.

Osmadvacetiletý biatlonista se nyní pokusí sbírku cenných kovů rozšířit. Forma mu v průběhu sezony gradovala a druhé a čtvrté místo z posledních závodů SP před šampionátem z něj dělají jednoho ze spolufavoritů na medaili. Zda je v podobném rozpoložení jako v Anterselvě, si ovšem Šlesingr netroufá tvrdit. "Tam mně ta forma vygradovala tak, že jsem lítal a v tu chvíli jsem zabíhal takřka nejlepší časy. Letos je to celkově dobrý, ale nedá se říct, že bych byl jeden ze dvou třech nejrychlejších," podotkl Šlesingr, který se snažil v závěrečné přípravě vylepšit střelbu.

V českém výběru dále figurují Jaroslav Soukup, Tomáš Holubec, Ondřej Moravec a Zdeněk Vítek. Poslední dva jmenovaní se v průběhu sezony potýkali s nemocí, ale podle trenéra Ondřeje Rybáře už jsou naprosto fit. Vítek, který čtyři týdny nezávodil kvůli potížím s ledvinami, dokonce dostane na úkor Šlesingra přednost ve čtvrteční úvodní smíšené štafetě. Vedle Vítka do smíšené štafety nastoupí Moravec a dvojice žen Gabriela Soukalová a Veronika Vítková. Spolu s nimi se v Rusku představí ještě Barbora Tomešová a zkušená Zdenka Vejnarová.

Ženy mají skromné ambice

Vítková na předloňském šampionátu v Korejské republice třikrát zajela do desátého místa, ale následně jí kariéru zbrzdil zánět mozkových blan. I proto odjel ženský tým se skromnými ambicemi, kouč Jindřich Šikola bude spokojený s každým umístění na bodované pozici.

Češi si zatím pochvalují příznivé počasí, navzdory značným obavám velké mrazy v Chanty Mansijsku nepanují. Teplota se pohybuje kolem deseti stupňů pod nulou. "Pokud takové počasí vydrží, bude to pro nás dobré," podotkl Rybář.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články