Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Český den v Oslu? Bauer pojede o medaile

Oslo - Pravděpodobně největší českou šanci na zisk medaile na mistrovství světa v Oslu nabídne dnešní program. Běžec na lyžích Lukáš Bauer je na Holmenkollenu jedním z favoritů závodu na 15 kilometrů klasickou technikou. Třiatřicetiletý Bauer splnil roli české medailové jistoty na loňské olympiádě i předloňském šampionátu v Liberci. Proto se od něj cenný kov očekává i nyní. Závod odstartuje ve 13:00, přímý přenos odvysílá program ČT4 a web ct4sport.cz.

"Těžce si uvědomuju, že když odtud neodvezu medaili, tak to okolím bude bráno jako neúspěch. Jednak jsem to vyhlásil a jednak je to tou úrovní, v které se poslední čtyři roky pohybuju," řekl Bauer po pondělním tréninku. "Poslední dva dny se mi lyžovalo hodně dobře, takže se zatím mohu na start opravdu těšit," dodal.

Pět centimetrů k dobru

Vypadá to, že se servismanem Vítem Fouskem vyberou na závod nové lyže. Budou dlouhé 207 centimetrů, tedy o pět centimetrů delší, než dosud Bauer používal. "Lyže jsou docela podstatný detail, ale samozřejmě je to ještě o motoru, který na lyžích stojí. O rozvržení sil a o hlavě. Musím tlačit do toho, abych na trati nepospíchal, abych jel svoji klidnou jízdu a nesnažil se ten kopec vyburácet," uvažoval Bauer.

Trenér Miroslav Petrásek nepostavil Bauera do nedělního skiatlonu. Bauer kouče ke startu nepřemluvil, ale s neúčastí se smířil a šetřil energii na klasickou patnáctku. "Jde o risk, ale kdo neriskuje, tak nevyhrává," pronesl Bauer. Petrásek vsadil na fakt, že Bauer má skvělé první závody na olympiádách a světových šampionátech. Loni ve Vancouveru vyválčil bronz v bruslařské patnáctce, o rok dříve finišoval pro stříbro na klasice na MS v Liberci. Patnáctka je jeho disciplínou, stříbro na ní získal i na OH v Turíně 2006 v klasice.

Bauer bude mít podle očekávání o jednoho soupeře méně. Nor Petter Northug, vítěz skiatlonu a druhý muž ze sprintu, patnáctku vynechá a soustředí se na sprint dvojic. Do role největšího favorita se pasoval Švéd Daniel Rickardsson, který před týdnem vyhrál na SP v Drammenu klasickou patnáctku s velkým náskokem. Počítat se musí se Švýcarem Dariem Colognou, domácím Eldarem Rönningem a silnou ruskou ekipou v čele s Maximem Vylegžaninem a Alexandrem Legkovem. "Uchazečů o vítězství je takových deset, o medaili ještě víc," poznamenal Bauer.

Bauer a individuální závody na 15 km

2001, MS Lahti (Fin.): 22. – klasicky,

2003, MS Val di Fiemme (It.): 17. - klasicky,

2005, MS Oberstdorf (Něm.): 5. - volně,

2006, OH Turín (It.): 2. - klasicky,

2009, MS Liberec: 2. - klasicky,

2010, OH Vancouver (Kan.): 3. - volně.

Trenér českých běžců na lyžích Miroslav Petrásek
zdroj: ČTK autor: Stanislav Zbyněk
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články