Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

V Norsku začíná lyžařský svátek

Oslo – Slavný Holmenkollen v Oslu vítá lyžaře z celého světa a přitahuje velkou pozornost. Očekává se, že norští fanoušci vytvoří na nadcházejícím mistrovství světa neopakovatelnou atmosféru. Největšími českými nadějemi jsou běžci na lyžích Lukáš Bauer a Martin Jakš, prosadit by se mohl i skokan na lyžích Roman Koudelka. Průběh šampionátu můžete sledovat v přímých přenosech na ČT4 a webu ct4sport.cz.

Podle pořadatelů přijde přes 350 tisíc fanoušků, kteří vytvoří jedinečnou atmosféru. "Výjimečnou. Takovou nikde jinde nenajdete," těšil se Bauer. Americká běžkyně Kikkan Randallová, vítězka sprintu v Drammenu, doplnila: "Bude to úžasné, něco jako běžecký Super Bowl."

Získat medaili na Holmenkollenu se pokusí především Bauer. Stříbrný z minulého MS konaného předloni v Liberci patří k favoritům i tentokrát. "Chci předvést co nejlepší lyžování v sezoně. Přijel jsem s touhou porvat se o medaili a nějakou si odvézt domů," řekl trojnásobný olympijský medailista, vítěz Světového poháru i Tour de Ski. Bauer by v boji o mety nejvyšší nemusel být osamocen. Nejlepší sezonu kariéry prožívá Jakš: skvěle mu vyšla Tour de Ski (skončil 8.) a ještě v Otepää dojel v SP šestý. Pak měl zdravotní problémy, ale v Oslu by chtěl na své výkony navázat.

Je nám líto, video expirovalo.
Telefonát Martina Millera

Celé Norsko upíná zraky ke svým hvězdám v bílé stopě - Petteru Northugovi a Marit Björgenové, která je v sezoně skoro neporazitelná. "Uspět doma je snem, obrovskou touhou i závazkem. Jsme připraveni," prohlásila Björgenová. Pětadvacetiletý Northug se odpovědnosti neobává. Naopak doufal, že mu fanoušci a očekávání pomohou k lepším výkonům na trati. "Jsem o to víc vzrušený, vyburcovaný, a čím větší bude očekávání, tím rychleji pojedu. Je skvělé slyšet, že mi věří, že ode mne hodně očekávají. Je to pozitivní a velmi povzbuzující," uvedl Northug. Favority ale nejsou jen Bauer a Northug. Jedničkou sezony je zatím Švýcar Dario Cologna, výborně jezdí Švédové, Rusové a přidat se hodlají Němci i Finové.

Překvapí Koudelka?

Skokani na lyžích sázejí nejvíce na Koudelku, třetího z letů v Harrachově, který předváděl nejvyrovnanější skoky. "V Harrachově jsem si vyzkoušel, jaké to je stát na bedně, a kdybych se tam postavil na šampionátu, tak bych se vůbec nezlobil," řekl jednadvacetiletý Koudelka. Medaile by ale byla velkým překvapením.

Hlavní hvězdou by měl na nově vybudovaném futuristickém můstku být letošní vítěz Turné čtyř můstků i Světového poháru Thomas Morgenstern. "Už takhle prožívám neskutečnou sezonu. Proč ji ještě nevylepšit?" řekl Rakušan. K dalším favoritům patří po výrazném zlepšení při letech i jeho krajan Gregor Schlierenzauer, Švýcar Simon Ammann, Polák Adam Malysz a z domácích Norů Tom Hilde.

Sdruženáři měli před mistrovstvím světa měsíc závodní pauzu, ale to by nemělo ubrat na síle vedoucímu muži seriálu SP Jasonu Lamymu Chappuisovi. K jeho největším sokům budou patřit Rakušan Felix Gottwald a Mikko Kokslien z Norska. Češi zamířili do Osla bez velkých cílů. Před sezonou i v sezoně je trápily zdravotní problémy a potíže s vybavením. "Vzhledem k objektivní situaci od nás nikdo nemůže očekávat zázraky," řekl trenér Luděk Šablatura. "Myslím, že nyní můžeme jen překvapit. Kluci mají něco za sebou, závodit nezapomněli a věřím, že si dokážou říci, že už toho bylo dost, a s nepřízní osudu se poprat," dodal.

Program MS v klasickém lyžování

Středa 23. února:

12:00 běh na lyžích - kvalifikace 5 km ženy a 10 km muži klasicky

18:00 slavnostní zahájení

Čtvrtek 24. února:

13:30 běh na lyžích - sprinty volně ženy, muži kvalifikace

15:00 běh na lyžích - sprinty finále

Pátek 25. února:

12:30 skoky na lyžích - kvalifikace muži (HS 106)

15:00 skoky na lyžích - závod ženy (HS 106)

Sobota 26. února:

10:00 severská kombinace - skokanská část (HS 106)

11:30 běh na lyžích - skiatlon ženy 15 km

13:00 severská kombinace - běžecká část (15 km)

15:00 skoky na lyžích - závod muži (HS 106)

Neděle 27. února:

12:00 běh na lyžích - skiatlon muži 30 km

15:00 skoky na lyžích - závod týmů muži (HS 106)

Pondělí 28. února:

11:30 severská kombinace - štafeta, skokanská část (HS 106)

13:00 běh na lyžích - 10 km klasicky ženy

15:00 severská kombinace - štafeta, běžecká část 4x5 km

Úterý 1. března:

13:00 běh na lyžích - 15 km klasicky muži

Středa 2. března:

11:00 severská kombinace - skokanská část (HS 134)

12:15 běh na lyžích - sprinty dvojic klasicky, muži, ženy, kvalifikace

14:15 běh na lyžích - sprinty dvojic klasicky, muži, ženy, finále

16:00 severská kombinace - běžecká část, 15 km Gundersenovou metodou

18:00 skoky na lyžích - kvalifikace muži (HS 134)

Čtvrtek 3. března:

14:00 běh na lyžích - štafeta 4x5 km ženy

17:00 skoky na lyžích - závod muži (HS 134)

Pátek 4. března:

11:30 severská kombinace - štafeta, skokanská část (HS 134)

12:45 běh na lyžích - štafeta 4x10 km muži

16:00 severská kombinace - štafeta, běžecká část 4x5 km

Sobota 5. března:

12:00 běh na lyžích - 30 km volně s hromadným startem ženy

15:30 skoky na lyžích - závod týmů (HS 134)

Neděle 6. března:

13:00 běh na lyžích - 50 km volně s hromadným startem muži

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články