Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Sáblíková se pokusí překonat světový rekord

Salt Lake City - Zkusit překonat vlastní světový rekord na pětikilometrové trati – s tímto cílem se česká rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková postaví dnes na start dalšího závodu světového poháru v Salt Lake City. Dosavadním maximem dvojnásobné olympijské šampionky je čas 6:45,61, který zajela v březnu 2007 právě v Salt Lake City při zlatém světovém šampionátu. Případné vítězství by ji zároveň přiblížilo k pátému triumfu v seriálu, kterému kraluje od sezony 2006/07. Start pátečního programu je naplánován na 20:30 SEČ, před ženskou pětkou se pojede ještě závod mužů na 1 500 metrů.

"Martina má formu, a pokud ještě dva dny vydrží, tak zkusí atakovat světový rekord, a pokud možno ho trochu vylepšit. Pokusíme se využít toho, že se pětka jede na rychlém ledě v zámoří. To se moc často nestává," řekl trenér Petr Novák.

V současné sezoně jely Sáblíková a spol. samostatnou pětku (mimo víceboje) jednou a česká reprezentantka obsadila druhé místo. V Hamaru nestačila na Němku Stephanii Beckertovou, která před ní vede SP s náskokem patnácti bodů.

Třiadvacetiletá rodačka z Nového Města na Moravě se přesunula do Salt Lake City v pondělí z Calgary, kde i přes pád v závěrečné jízdě na 5 000 metrů získala bronz ve čtyřboji. "Martina je dobrá. Vše je v mezích normálu," řekl Novák ke zdravotnímu stavu své svěřenkyně, která si v Kanadě při pádu v tréninku poranila rameno.

Šestkrát týdně dopingové testy

Už i v dějišti olympijských her 2002 Nováka naštvali dopingoví komisaři. Poté co se Sáblíková na povinné zkoušce zdržela přes tři hodiny po sobotní první části čtyřboje a podle trenéra to výrazně ovlivnilo její nedělní výkon na patnáctistovce, ji komisaři Mezinárodní bruslařské unie ISU kontrolovali hned v úterý ráno v Salt Lake City. "Je vidět, že sportovec je lovná zvěř a úcta k němu chybí. Jak se má soustředit na špičkové výkony? Martina byla na dopingu v pátek, v sobotu, v neděli, v úterý, teď půjde ve čtvrtek před startem světového poháru, a pokud uspěje na pětce, tak i v pátek. Od pátku do pátku šestkrát. To je hrozné," zlobil se Novák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články