Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Českými nadějemi na MS sjezdařů jsou Bank a Záhrobská

Garmisch-Partenkirchen - Superobřím slalomem žen začíná v německém Garmisch-Partenkirchenu mistrovství světa ve sjezdovém lyžování, které nabídne hned několik taháků. Například boj Američanky Lindsey Vonnové nejen se soupeřkami, ale i s vlastním zdravím, snahu Rakušanů napravit krach z olympiády ve Vancouveru a také české šance v podání nejen slalomářky Šárky Záhrobské, ale také Ondřeje Banka, který jezdí v letošní sezoně ve špičkové formě.

Český tým vyslal do Německa rekordní sedmnáctičlennou výpravu, šance na větší úspěch mají však vedle Záhrobské a Banka už jen Kryštof Krýzl či Filip Trejbal. U ostatních by to bylo velké překvapení, většina mladých závodníků jede na zkušenou. Reprezentace se nejspíš nepřihlásí ani do týmového závodu, který loni při finále SP právě v Ga-Pa senzačně vyhrála, neboť nepojede Záhrobská a český tým nemá adekvátní náhradu.

Záhrobská obhajuje stříbro a bude útočit na čtvrtou slalomářskou medaili za sebou. "Budu bojovat, ale kdyby se mi ji podařilo získat, byl by to neuvěřitelný úspěch," řekla nejlepší česká lyžařka, která se letos zatím výsledkově trápí i kvůli tomu, že mění techniku. Naopak životní formu má Bank, jehož výstavní disciplínou je v této sezoně obří slalom. Skvěle jezdí všechny disciplíny a má reálnou šanci na medaili v kombinaci. Letos byl nejlépe pátý v obřím slalomu v Alta Badii, šestý v kombinaci v Chamonix a sedmý ve slalomu ve Val d'Isere.

Je nám líto, video expirovalo.
Záhrobská se jako favoritka necítí

Ondřej Bank:

0"Samozřejmě, že největší šance jsou v kombinaci, ale budu se soustředit také na slalom a obří slalom. Sjezd a super-G pojedu tak, abych se rozzávodil, i když samozřejmě naplno. Nic od toho ale neočekávám, bude to takový trénink závod."

Bank jako jediný z českého týmu pojede všechny disciplíny. Krýzl, obhájce osmého místa na minulém šampionátu ve Val d'Isere ve slalomu, vynechá sjezd. Trejbal pojede pouze slalom. "Těším se, ale spíš jedu překvapit sám sebe," řekl Krýzl, který měl při tréninku v Chile před sezonou těžký pád a kvůli bolavému kotníku nemohl dva měsíce trénovat. "Chci ze sebe vydat maximum. Pokud ve kterékoli z disciplín skončím do 15. místa, bude to super umístění. Nejvíce doufám ve slalom," řekl.

Hned úvodní disciplína šampionátu přinese zajímavou podívanou. Obhájkyně titulu v superobřím slalomu Vonnová totiž měla při tréninku na šampionát pád a stále se necítí fit. Podobnou situaci už zažila na olympiádě ve Vancouveru, kde měla potíže s holenní kostí, přesto vyhrála sjezd. Na minulém šampionátu ve Val d'Isere si zase pořezala prst při otevírání šampaňského na oslavu titulu. "Nemohu se koncentrovat, což mi přijde jako nejděsivější a nejtěžší zranění," řekla Američanka.

Mezi její největší soupeřky se řadí Švédka Anja Pärsonová, Švýcarka Lara Gutová, Američanka Julia Mancusová a hlavně Němka Maria Rieschová, která bude závodit na domácích svazích, kde často trénuje. V průběžném hodnocení Světového poháru je Rieschová druhá právě za Vonnovou. Medaile by podle papírových předpokladů měli sbírat Chorvat Ivica Kostelič, který prožívá životní sezonu a vede průběžné hodnocení SP, Švýcaři Didier Cuche, Silvan Zurbriggen a Carlo Janka, zkušený Nor Aksel Lund Svindal či nevyzpytatelný Američan Bode Miller.

Přestože se jede v Německu, velká pozornost bude upřena na rakouské lyžaře. Ti se po výbuchu na olympijských hrách, kde poprvé v poválečném období vyšli medailově naprázdno, chtějí vrátit na ztracené pozice. Ani letos se jim ale nedaří, nejlepší z nich ve Světovém poháru je i vinou zranění řady opor na pátém místě Romed Baumann.

Program MS v alpském lyžování:

Úterý 8. února: super-G ženy (11:00)

Středa 9. února: super-G muži (11:00)

Pátek 11. února: sjezd do kombinace ženy (10:00), slalom do kombinace (14:00)

Sobota 12. února: sjezd muži (11:00)

Neděle, 13. února: sjezd ženy (11:00)

Pondělí 14. února: sjezd do kombinace muži (10:00), slalom do kombinace (14:00)

Středa 16. února: týmový závod (11:00)

Čtvrtek 17. února: 1. kolo obří slalom ženy (10:00), 2. kolo obří slalom (13:30)

Pátek 18. února: 1. kolo obří slalom muži (10:00), 2. kolo obří slalom (13:30)

Sobota 19. února: 1. kolo slalom ženy (10:00), 2. kolo slalom (13:30)

Neděle 20. února: 1. kolo slalom muži (10:00), 2. kolo slalom (13:30)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články