Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Viděl bych to na dvojku, hodnotí sezonu krasobruslař Verner

České Budějovice – Krasobruslař Tomáš Verner je se začátkem sezony zatím  spokojený. Sportovní kapitolu 2010 uzavřel rodák z Písku pátým místem ve finále Grand prix v čínském Pekingu a vítězstvím na domácím šampionátu. Verner si dosavadní průběh sezony krátce zbilancoval a ohodnotil by se na dvojku. Po krátkém odpočinku během vánočních svátku nastane tvrdá příprava před mistrovstvím Evropy a světa.

"Příprava proběhla dobře a výsledky se dostavili," prohlásil Verner, který chce pod novým trenérem Bobem Emersonem dosáhnout opět na nejvyšší příčky. "Viděl bych to na dvojku, na jedničku bych musel přidat," dodal sebekriticky.

Nový trenér, náročná příprava

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Tomášem Vernerem

Od ledna začíná tvrdá práce. "Trénink má být ještě náročnější, abych při mistrovství Evropy a světa nastoupil na závod a ten závod byl pro mě ulehčení," řekl český krasobruslař. Verner piluje také čtverné skoky. Během jednoho dne si jich zkusí zhruba deset. A kolik jich může zkazit? "Tolerance je jeden, maximálně dva pády," prozradil.

Tomáš Verner přiznává, že změny, které za poslední rok udělal, byly nejradikálnější v jeho životě. Předešlých šest let trénoval v Německu, nyní tráví většinu času v zámoří. Nezastírá, že se mu stýská. "Kanada je bruslařská země, mám tam spoustu kamarádů, to je věc, která mě pomáhá," řekl. Se svým trenérem se sešel až v září. "Jízdy byly tou dobou už postavené, takže to jsem nemusel konzultovat. Pouze jsem si vybral hudební motivy, odletěl jsem do Detroitu, kde mám svého choreografa, a toho jsem se zeptal, jestli je schopen jízdy takto postavit. On řekl ano a bylo hotovo. Trenér neměl co dodat, jen to se mnou musí vypilovat," nastínil Verner.

Proč Tomáš Verner bruslí?

"Nerozhodl jsem se pro krasobruslení, rozhodl jsem se pro kamarádku ve školce, a ta byla rozhodnuta pro krasobruslení."

Někdejší mistr Evropy musel zapracovat především na psychice. "Kroky se neodehrávaly, jak si někdo může představovat, v psychologické poradně. Já jsem udělal většinu změn přímo na ledě," zdůraznil. Závod má být po pečlivém tréninku už jen rutinou. "Druhou věcí je mentální příprava s Danielem Landou. Způsob přípravy mi zatím vyhovuje a funguje. Odjel jsem čtyři závody a byly to dobré závody," řekl Verner.

Vánoční svátky prožije Tomáš Verner s rodinou, klid mu hatí snad jen vidina lednové dřiny. Hřešit se Vernerovi nechce, ale tradice je tradice. "Sladkostem se nevyhnu, české Vánoce se bez cukroví nemohou obejít, stejně jako bez kapra. Škoda, že národní pokrm nejsou jahodové knedlíky, ale kapr mi také chutná," narazil na svůj oblíbený sladký pokrm, který mu připravovala bývalá trenérka Vlasta Kopřivová.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články