Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Sáblíková dojela na oblíbené pětce druhá za Beckertovou

Hamar (Norsko) - Rychlobruslařka Martina Sáblíková obsadila v závodu světového poháru v Hamaru na své oblíbené trati 5 000 metrů druhé místo. Dvojnásobnou olympijskou vítězku dnes v Norsku porazila o téměř pět sekund její německá rivalka Stephanie Beckertová. Třiadvacetiletá Sáblíková se tak ani v Hamaru nedočkala prvního vítězství v sezoně a zopakovala druhou pozici z trojky, jež se jela minulý víkend v Berlíně.

"Od začátku jsem se dnes trápila. Když jsem na tabuli viděla, že mě čeká ještě deset kol, tak jsem si myslela, že ani nedojedu do cíle. Petr (trenér Novák) i děcka z týmu se mě snažili podporovat, ale nebylo to ono. S druhým místem jsem i proto spokojená," řekla Sáblíková.

Sáblíková, jež na trati 5 000 m drží světový rekord a vyhrála na ní třikrát MS a letos i olympijské hry, zajela v Hamaru čas 7:03,95. Sedmiminutovou hranici nepokořila poprvé od listopadu 2006 a utrpěla jednu z mála porážek na své parádní trati. Dvojnásobná stříbrná medailistka z Vancouveru Beckertová se naopak jako jediná pod sedm minut dostala a Sáblíkovou porazila o 4,77 sekundy. Třetí skončila Japonka Eriko Išinová, jež jela ve dvojici s Češkou.

Martina Sáblíková:

"Celý závod jsem se nedokázala srovnat technicky. Nebyla jsem to já."

Dvaadvacetiletá Beckertová si připsala páté vítězství v SP v kariéře a první na nejdelší oficiální distanci. "Od začátku jsem jela v dobrém rytmu, čehož jsem v posledních kolech využila. Mám strašnou radost, že to konečně klaplo i na pětce," uvedla Němka, jež nechtěla výhru nad Sáblíkovou přeceňovat. "Samozřejmě je krásné, že jsem Martinu porazila, ale příště to může vypadat jinak," dodala.

Sáblíková se v průběžném pořadí SP na dlouhých tratích, který v předchozích čtyřech sezonách vyhrála, posunula navzdory vynechanému závodu už na třetí pozici. Na vedoucí Beckertovou ztrácí 110 bodů.

Po vyhlášení závodu svěřenkyně Petra Nováka slavnostně převzala jako pátá žena v historii rychlobruslařského Oscara pro nejlepšího závodníka sezony. Cenu pojmenovanou po legendárním norském rychlobruslaři Oscaru Mathisenovi uděluje každoročně bruslařský klub z Osla, jenž vyhlásil Sáblíkovou vítězkou ankety v dubnu.

Ve třetím závodě SP se představili i čeští rychlobruslaři

Milan Sáblík byl v divizi B na trati 1500 metrů poslední (devatenáctý), ani štafeta poté nikoho ze soupeřů nepředstihla a dojela dvanáctá. Kouč Petr Novák však byl s výkonem trojice Sáblík, Zdeněk Haselberger a Pavel Kulma vcelku spokojený. "Milan má natržené tříslo, ale musel jet i patnáctistovku. Čas 3:58 je v dané situaci dobrý. Odstup není tak velký a oni se musí tlačit stále dopředu," dodal Novák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články