Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Svaz se nemusí omluvit Bauerovi, řekl soud

Praha - Svaz lyžařů České republiky se nemusí omluvit běžci Lukáši Bauerovi. Soud z procesních důvodů zamítl žalobu trojnásobného olympijského medailisty, který podle něj jen těžko může dokázat, že by svaz v případném sporu s Mezinárodní lyžařskou federací uspěl. Soudce Tomáš Novosad však zároveň připustil, že svaz při předloňské Tour de Ski nedostatečně hájil Bauerova práva, jak běžec tvrdí.

Robert Čepek, zástupce Bauera, který se z jednání omluvil, si ponechal lhůtu na rozmyšlenou, ale nejspíš se proti rozsudku odvolá. Případ by potom řešil Vrchní soud v Praze. "Kdyby bylo na mně, tak se odvoláme, a myslím si, že i Lukáš to bude chtít dobojovat do konce. Aby bylo jasné, že svaz nepostupoval správně," řekl novinářům Čepek.

Obě strany se dostaly do sporu kvůli nejasnému výkladu pravidel při předloňské Tour de Ski. Bauer vyhrál druhý a čtvrtý závod s handicapovými starty, mezinárodní federace FIS ale zpětně vyhlásila vítězem běžce s nejrychlejším časem v etapě. Bauer proto musel vrátit prémie za vítězství a přišel o 82 bodů do světového poháru.


Svaz podal protest, který ale FIS zamítla. Následné odvolání později svaz stáhl, což lyžaři vadí. "Žalobce nedal dostatek důkazů, že by žalovaný ve svém sporu s FIS mohl být úspěšný. Není jasné, že by bylo dosaženo změny výsledků," komentoval rozsudek Novosad. 

Na Bauerovi bylo, aby to prokázal. "To není v našich silách dokázat," uvedl Čepek. S Bauerem kontaktovali funkcionáře FIS, kteří by v případném sporu rozhodovali. Ti však nechtěli předjímat výsledek takového boje u zeleného stolu. "To slouží svazu ku prospěchu, což je podle mě nesprávné," řekl Čepek.

Lukáš Bauer
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články