Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Intenzivní Pyreneje. Jezdci v krátké etapě vystoupají čtyři ostré vrchařské prémie

Jen 124 kilometrů, avšak tři jedničkové prémie a jedna dokonce HC, tedy hors catégorie. Prostřední ze tří pyrenejských etap ukáže intenzivní vrchařskou bitvu vrcholící závěrečným desetikilometrovým stoupáním na Pla d'Adet.

Profil sedmnácté etapy Tour de France Saint-Gaudens – Pla d'Adet
zdroj: letour.fr

Krátká, intenzivní etapa se stala součástí itineráře závodu v roce 2011, kdy organizátoři během jednoho dne jezdce vyhnali na Col du Galibier i Alpe d'Huez. Letos podobnou etapu nabídnou Pyreneje, závodníci vyjedou ze Saint-Gaudens vstříc čtyřem ostrým vrchařským prémiím, které jsou navíc situovány v rámci 70 km závěru etapy.

První část je poměrně nenáročná, jezdci si však budou muset dávat pozor na boční vítr, který může vytvořit mezery v pelotonu. Po sprinterské prémii na 31. kilometru se po chvíli překročí hranice se Španělskem a začne se stoupat na první vrchol dne Col du Portillon (8,3 km/7,1 %). Procenta jsou zde rozložena rovnoměrně, závěr je však mírně náročnější než předchozí pasáže. Krátce po vrcholu jezdci překročí znovu hranice, vrátí se do Francie, projedou včerejším Bagneres-de-Luchon a začnou stoupat na známý vrchol Tour Col de Peyresourde (13,2 km/7 %). 

Po sjezdu a průjezdu Loudenvielle čeká Col de Val Louron-Azet (7,4 km/8,3 %) s velmi prudkým úvodem (více než 9 procent na prvních třech kilometrech), poté se však procenta trochu sníží. Přijde sjezd do Saint-Vary-Soulan a finální stoupání na Pla d'Adet (10,2 km/8,3 %), prémii hors catégorie a vůbec nejstrmější závěrečný vrchol letošních etap. Po prvních sedm kilometrů se vozovka nelomí méně než 8,5 %, až finální tři kilometry klesnou do rozmezí pět až sedm procent.

Jeden z nejdůležitějších dnů pro vrchaře a jezdce na celkové pořadí, dají se čekat ostré útoky už od první prémie, snažit se budou i závodníci jedoucí si pro body do vrchařské klasifikace. Na Pla d'Adet se naposledy vyjíždělo v roce 2005, kdy George Hincapie porazil až na posledních metrech svého kolegu z úniku Oscara Pereiru. Za nimi se Lanci Armstrongovi a Ivanu Bassovi podařilo utrhnout konkurenta Jana Ullricha.

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes], letour.fr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články