Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Tour jede na Col d'Izoard. Přijde zatím největší horský test

Jednička, hors catégorie a znovu jednička: Tahle etapa bude skutečně pro ty nejlepší vrchaře. 177 kilometrů zavede závodníky z Grenoblu na vrchol Risoul, přičemž na trase nejprve musí přejet obávaný Col d'Izoard, se 2360 m nejvyšší vrchol celého ročníku. 

Profil čtrnácté etapy Tour de France Grenoble – Risoul
zdroj: letour.fr

Začíná se poměrně mírným, nicméně dlouhým a kontinuálním stoupáním, jehož vyvrcholením bude první z dnešních tří prémií – Col du Lautaret (34 km/3,9 %). Po něm přijde delší a vcelku nekomplikovaný sjezd do Besanconu. Závodníci pak už před sebou uvidí vskutku mytický horský vrchol a prémii s označním HC, 2360 m vysoký Col d'Izoard (19 km/6 %).

Prvních 12 km je přitom ještě poměrně snadných, dokonce se dostane i na krátký sjezd, avšak závěrečná sedmička kilometrů bude velkým testem – konstantně se atakuje 7 %. Na vrcholu to pak bude ještě čtyřicet pět dlouhých kilometrů do cíle, nejprve rychlý sjezd, poté dlouhé stoupání na závěrečný Risoul (12,6 km/6,9 %).

Stoupání na Col d'Izoard
zdroj: ČTK/AP autor: ALESSANDRO TROVATI

Jde o poměrně stabilní kopec bez velkých výkyvů, právě v té pravidelnosti je však takříkajíc háček. Nejprudší je jedenáctý a dvanáctý kilometr, kdy se procenta přehoupnou až směrem k devíti procentům. Samotný závěr je pak už 120 m dlouhá rovinka. Právě na Risoul se dá očekávat hlavní atak, nikoliv před ním na Izoardu – ten je přece jen ještě docela daleko před cílem. Avšak pravidelnost Risoul možná způsobí, že mezery mezi jezdci nebudou zase tolik markantní.

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes], letour.fr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články