Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Kristoff na čáře v Saint-Étienne porazil Sagana

Saint-Étienne – Alexander Kristoff porazil v Saint-Étienne Petera Sagana v závěrečném sprintu a připsal si první vítězství na Tour. Třetí sprintoval francouzský šampion Arnaud Démare. Žlutý dres dále drží Vincenzo Nibali, žádný z favoritů v dnešní etapě neztratil čas.

Dvanáctá etapa byla svým profilem jako ušitá pro odolnější sprintery; takové, kteří dokážou překonat výškové metry a disponují silnou koncovkou – jinými slovy hlavně Petera Sagana a Johna Degenkolba. K finiši v Saint-Étienne, kam se Tour vrátila po šesti letech, to však závodní pole ještě mělo 185 kilometrů a čtyři vrchařské prémie k tomu. Na čele dne se vytvořila pětičlenná skupina – figuroval v ní De La Cruz z NetApp-Endura spolu s Rastem, Clarkem, Vachonem a Langeveldem.

V pelotonu se kontrole úniku podrobovala stáj Astana, a spolu s ní především Giant Shimano, které manko hlavní skupiny držely maximálně na čtyřech minutách. Uprchlíci pracovali dobře a střídali se ve vytváření tempa, avšak 90 km před cílem přišli o De La Cruze, kterému se smeklo kolo v ostré zatáčce a při pádu si zlomil klíční kost – dolů s sebou poslal i Langevelda, ten však byl schopen pokračovat a brzy se nyní už do čtyřčlenné skupiny vrátil.

UDÁLOSTI JEDENÁCTÉ ETAPY: Hrdinou se stal v Oyonnax Tony Gallopin, který vyhrál svou první etapu na Tour po nástupu ve sjezdu pár kilometrů před cílem. Francouzský závodník se tak po žlutém dresu, který držel po jeden den, stal i vítězem etapy. Určitým hrdinou dne se stal Andrew Talansky, který odjel podstatnou část dne sám za pelotonem a nakonec stihl časový limit. Více k průběhu jedenácté etapy čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/280428-dalsi-chvile-slavy-pro-gallopina-ovladl-11-etapu/).

Jejich náskok však postupně klesal, čemuž pomohla i aktivita Europcaru na čele – francouzská stáj čeká na etapové vítězství a v rukou měla tři trumfy: Bryana Coquarda, Pierra Rollanda a Kevina Rézu. Odpadl Vachon, který viditelně trpěl horkem, jež dosahovalo až 35 stupňů Celsia, a chvíli po něm nestačil před Col des Brosses ani Rast. Na čele tak už zbývala jen dvojice Clarke, Langeveld.

30 kilometrů před cílem v Saint-Étienne, na úpatí Cote de Grammond, to poté zkusila dvojice právě z Europcaru Gautier a Quemeneur – možná zprvu spíše jako podpora pro pozdější útok, avšak rychle se začali přibližovat vedoucí dvojice. Tak rychle, že za zadním kolem Langevelda vystřelil Clarke a jel sám. Nicméně i když se jejich síly poté brzy spojily, peloton se díky tempu tvořenému Giantem Shimanoem přibližoval – a to rapidně, před poslední desítkou kilometrů byl zpátky jen o dvacet sekund.

Na závěrečných kilometrech Clarke vyčkával za zadním kolem Gautiera, nechtěl ho střídat a jejich společný pokus skončil přesně 5 kilometrů před cílem. To už jezdci najížděli na třídu Simone de Beauvoir a čekalo se na hromadný sprint. V něm se čekal duel Degenkolb/Sagan, byl to však třetí ze sprinterů Alexander Kristoff, kdo se v Saint-Étienne radoval. Poměrně jasně porazil Petera Sagana, třetí finišoval Arnaud Démare.

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa: Bourg-en-Bresse - St. Étienne (185,5 km):

1. Kristoff (Nor./Kaťuša) 4:32:11, 2. Sagan (SR/Cannondale), 3. Demare (Fr./FDJ.fr), 4. Albasini (Švýc./Orica), 5. Navardauskas (Lit./Garmin), 6. Trentin (It./Omega Pharma-Quick-Step), 7. Bennati (It./Tinkoff-Saxo), 8. Coquard (Fr./Europcar), 9. Oss (It./BMC), 10. Dumoulin (Fr./AG2R), ...43. König všichni stejný čas, 92. Bárta (NetApp) -2:06.

Průběžné pořadí: 1. Nibali (It./Astana) 51:31:34, 2. Porte (Austr./Sky) -2:23, 3. Valverde (Šp./Movistar) -2:47, 4. Bardet (Fr./AG2R) -3:01, 5. Pinot (Fr./FDJ.fr) -3:47, 6. Van Garderen (USA/BMC) -3:56, 7. Péraud (Fr./AG2R) -3:57, 8. Mollema (Niz./Belkin) -4:08, 10. Van den Broeck (Belg./Lotto) -4:18, 10. Fuglsang (Dán.) -4:31, ...19. König -8:25, 99. Bárta -1:28:57. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články