Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Klid před Alpami. Šanci v Saint-Étienne mohou dostat sprinteři

Před šesti lety zde Marcus Burghardt porazil Carlose Barreda, před ním zvítězili v Saint-Étienne třeba Christophe Moreau či Tom Boonen. Kdo letos? Propozice etapy ukazují, že šance mají dnes i čistokrevní sprinteři – jejich týmy si nebudou chtít nechat utéct příležitost na etapové vítězství, na něž v následujících dnech nebudou mít nárok.

Je nám líto, video expirovalo.
Představení 12. etapy Tour de France

Závodní pole se ve dvanáctém dnu Tour spustí na mapě jižním směrem, vydá se na 185 km dlouhou cestu z Bourg-en-Bresse do Saint-Étienne. Nepojede se však přímo skrz Alpy, na to si diváci (i cyklisté) musí počkat do další etapy. Té dvanácté spíše než horská sluší označení kopcovitá a jako taková nabídne šanci uprchlíkům i sprinterům.

Stejně jako včerejší etapa do Oyonnax je počátek rovinatý, přes drobnou prémii čtvrté kategorie Col de Brouilly (1,7 km/5,1 %) přijde první vzruch až na 85. kilometru a vrcholu Cote de Saule d’Oingt (3,8 km/4,5 %) – ani to však nebude nic likvidačního a dá se po něm čekat neporušené startovní pole. Dalších čtyřicet kilometrů navíc nabídne poměrně rovinatý terén a šanci na to případné manko z prémie brzy zase dohnat.

Profil finiše dvanácté etapy Tour de France Bourg-en-Bresse – Saint-Étienne
zdroj: letour.fr

Na dvou posledních stoupáních poté jezdce čeká celkem 25 km výstupu, nutno však dodat, že nepříliš prudkého. Jak Col de Brosses (15,3 km/3,3 %), tak Cote de Grammond (9,8 km/2,9 %) nemají takové parametry, aby na nich došlo ke setřesení slabších jezdců – tedy alespoň v případě, že čelo pelotonu nepojede likvidační tempo. Nejpravděpodobnější scenário tak předpokládá hromadný finiš, který by si měl sprinterské stáje pohlídat – v Saint-Étienne čeká cílová rovinka s mírným stoupáním 1,2 %, nájezd do ní je přitom technicky poměrně jednoduchý.

Saint-Étinne je častým cílem etap, a to nejen Tour de France. Naposledy zde v roce 2009 zvítězili Niki Terpstra (na Critériu du Dauphiné) a Christian Vande Velde (Paříž-Nice), o rok dříve pak vyhrál etapu Tour v tomto městě Marcus Burghardt. 

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes], letour.fr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články